Trivago: Ваксина срещу Covid-19 няма скоро да върне пътуванията към нормалността

Туристическата индустрията няма бързо да се възстанови до предпандемичните нива, смята Матиас Тилман

16:11 | 16 ноември 2020
Преводач: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Широко разпространена ваксина срещу Covid-19 очевидно би помогнала на туристическите компании през 2021 г., но индустрията няма толкова лесно да се върне към предпандемичните си нива, заяви директор от индустрията, цитиран от MarketWatch. 

Главният финансов директор на Trivago Матиас Тилман смята, че последните новини за ваксината на Pfizer (PFE) са добре дошли, особено като се има предвид, че ранните резултати показват, че тя може да бъде на повече от 90% ефективна. Но неговата компания, която помага на хората да търсят квартири по целия свят, се подготвя за дългосрочна промяна в моделите на пътуване и не залага на това, че ваксината ще промени всичко през следващата година.

„Ако наистина получим ваксина до края на годината, вероятно ще отнеме време през 2021 г., за да се разпространи, така че няма да окаже голямо влияние върху нашата индустрия. След 2022 г. обаче това може да е голяма промяна в играта“,

заяви Тилман.

Приходите на Trivago вероятно ще спаднат със 70% до 80% през 2020 г. спрямо нивата от 2019 г. Германската компания все още не прави прогнози за приходите си през 2021 г. Trivago ще следи какви дестинации търсят хората на сайта, започвайки още през януари, когато повечето туристи ще обмислят пролетнаите си ваканции и летните пътувания. Тилман не очаква хората да резервират междуконтинентални полети, които са били отложени по време на пандемията. Според него възстановяването на международните пътувания до голяма степен също зависи от възстановяването на служебните командировки на бизнесите.

Тилман коментира и американските избори, като обяви, че е оптимист по отношение на администрацията на Джо Байдън. А причината е, че новоизбраният президент изглежда приема вируса по-сериозно. Дори това да означава, че американците са изправени пред по-строги ограничения в движението си в краткосрочен план, според Тилман, това говори, че в дългосрочен план е по-вероятно страната да поеме контрол над разпространението на вируса и да има ръст на икономиката.