В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мерките срещу коронавируса затрудняват дейността на хотелиерския сектор

Живко Желязков, член на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) и генерален мениджър на Хотел Централ София, В развитие, 21.10.2020

13:33 | 21 октомври 2020
Обновен: 14:21 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Зимен сезон за българските хотели ще има, но той ще бъде много труден, като ще се разчита предимно на местните туристи. В същото време някои от мерките срещу разпространението на коронавируса допълнително затрудняват дейността в сектора. Това заяви Живко Желязков, член на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) и генерален мениджър на Хотел Централ София, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът обясни, че трендът на резервациите е намалял и у него и колегите му има притеснения за това какво предстои през зимата. Въпреки това Желязков изрази съмнение, че страната ни ще бъде поставена под блокада, подобна на тази през март, тъй като хората вече знаят много за вируса и как да се предпазват от него.

Готът също така заяви, че пътуванията няма как да бъдат ограничени изцяло.

„Винаги ще има хора, които ще искат да посетят съответната дестинация - дали по работа, или просто да покарат ски в България“.

Желязков също така изрази несъгласие с част от мерките против разпространението на вируса, като задължителното отстояние в съответните конферентни зали и носенето на маски.

„Къде е логиката да искаме отстояние в конферентните зали, а в градския транспорт да няма такова“.

Гостът допълни, че конференциите трябва да се разграничат от празненствата, където има по-голям риск.

Желязков е позитивно настроен по отношение на зимния сезон, макар че очаква той да е доста труден. Гостът заяви, че ще се разчита основно на българските клиенти и евентуални такава от околните страни, които са на разстояние, достъпно с автомобил. Желязков също така смята, че хората трябва да спрат да се притесняват от пътуванията със самолет, тъй като и авиопревозвачите вземат необходимите мерки за защита.  

 „Напълно подкрепям това да няма карантина, защото тя спира развитието на туризма, което влияе върху цялата икономика“.

Целия разговор вижте във видео.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.