Прогресът при ваксината срещу Covid-19 повдига опасения за балон на Wall Street

Оценките на някои компании на борсата в САЩ не са били толкова високи от времето на дот-ком балона

10:18 | 14 ноември 2020
Обновен: 11:02 | 14 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Навлизането на фондовия пазар през 2020 изисква да се забрави почти всичко, което направи годината запомняща се, пише Bloomberg.

САЩ се борят с разпространението на смъртоносен вирус; с исторически сурова рецесия, която сви печалбите на компаниите; с граждански недоволства и политическа несигурност. На фона на всичко това оценките на някои компании не са били толкова високи от времето на дот-ком балона.

Никой от тези проблеми няма да има дългосрочно значение за пазарите, които изглежда са се фокусирали отвъд несигурността и върху възстановяването през 2021 г. Финалната глава на тази странна година обаче трябва да бъде написана, а борсите имат репутацията на място, което се движи в противоположна посока на очакванията. През миналата седмица новините за прогрес при кандидат за ваксина срещу Covid-19 запазиха вярата на инвеститорите. Индексът S&P приключи сесията в петък близо до исторически връх, като отбеляза втора поредна седмична печалба.

“Акциите на всяка компания, купени наскоро, са купени с очакванията, че в някакъв момент вирусът ще бъде овладян, бизнесът ще се възползва и тези оценки ще са приемливи след това”, заяви Ранди Фредерик, вицепрезидент на Центъра за финансови изследвания на Schwab. “Ние често купуваме може би тримесечие напред. Сега купуваме три или четири тримесечия предварително”, добавя той.

Този фокус напред беше видим миналата седмица. В САЩ случаите на заразени с коронавирус нараснаха, редкорден брой души бяха хоспитализирани и няколко щати въведоха отново част от ограниченията срещу пандемията. Това обаче не беше достатъчно да помрачи оптимизма на инвеститорите след новините от Pfizer и BioNTech за обещаващи резултати на ваксината им.

Въпреки че остават въпроси относно производството, разпространението и ефективността на ваксината, инвеститорите побързаха да се оттеглят от акциите на компаниите, които се възползваха от нарежданията хората да останат по домовете си - като технологичните, и за сметка на това се насочиха към дружества с малки капитализации и книжата на банковия сектор, които се очаква да спечелят от икономическото възстановяване.

Индексът Nasdaq 100 се понижи с над 1% през седмицата, докато Russell 2000, който включва множество компании с ниски оценки, се повиши с над 6% до исторически връх. Индексът KBW Bank изпрати най-добрата си седмица от юни, като се повиши с 11%.

Инвеститорите изместват

Инвеститорите изместват фокуса си след новините за прогрес при ваксината срещу Covid-19. Графика: Bloomberg 

Новината за ваксина накара голяма част от Wall Street да преосмисли очакванията си за печалби за 2021 г., което би трябвало да разтревожи някои инвеститори относно оценките.

„Оценките в крайна сметка са най-голямото предизвикателство за следващата година“, заяви Марк Фрийман, главен инвестиционен директор в Socorro Asset Management. „Ето защо новините за ваксините са важна стъпка към валидиране на очакванията на пазара в този аспект“, отбеляза той.

Инвеститорите бяха готови да отпишат тази година заради несигурността какво ще се случи на фона на пандемията. Благодарение на монетарната и фискална подкрепа обаче цените на акциите се противопоставиха на понижаващите се печалби.

“Разработването на ваксини означава, че силата на печалбите на корпоративна Америка може би е силно подценена”, смята Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group. 

„Икономическият растеж се върна много по-бързо, отколкото хората си мислеха, и остана много по-стабилен“, отбелязва той.  Според него, имайки се предвид инерцията, ефектът от стимулите и откриването на ваксина, прогнозите за растеж за 2021 г. са силно подценени, както и очакванията за печалбите на компаниите.