Еуфорията около ваксината на Pfizer в графики

Инвеститорите изоставиха активите убежища и направиха голям завой към покупките на рискови активи

09:37 | 10 ноември 2020
Обновен: 09:37 | 10 ноември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вълната от еуфория се разрасна на световните финансови пазари в понеделник, след като проучване показа, че ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech, защитава повечето хора от Covid-19, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите изоставиха активите убежища като йената и държавните ценни книжа и направиха голям завой към покупките на рискови активи с надеждата, че връщането към "нормалното" няма да е в чак толкова далечното бъдеще, въпреки че експертите предупреждават, че пътят към ваксината няма да е кратък.

Инвестиране в „стойност“

Еуфорията на инвеститорите от потенциалния пробив изпрати по-евтините акции до рекордно високи стойности, докато акциите на „растежа“ отчетоха спад. Индексът MSCI All-Country World Value Index скочи с 3.7% в понеделник, докато индексът, проследяващ акциите на „растежа“ се понижи с 0.7%, тъй като инвеститорите се оттеглиха от инвестициите в технологични компании и се насочиха към акциите на компании, потиснати от икономическото въздействие на блокирането.

Инвестициите в

Инвестициите в "стойност" вдигна до рекордни стойности по-евтините акции. Графика: Bloomberg

Активите убежища 

На световните пазари се наблюдаваше в понеделник излизане от активите убежища, като положителните новини около ваксините изпратиха йената до най-ниското й ниво от март. Японската валута се обезцени с близо 2% спрямо долара при големи прехвърлени обеми. Йената отслабна до ниво от над 105 йени за долар, като това е бърз обрат за валутата, която в петък се търгуваше за близо 103 йени за долар на фона несигурността около резултатите от изборите в САЩ.

Йената поевтиня

Йената поевтиня до най-ниското си ниво от март спрямо долата. Графика: Bloomberg

Ритейл инвеститори

Еуфорията беше очевидна при акции, предпочитани от ритейл инвеститори, като интерес имаше към книжата на круизни оператори и авиокомпании.

Голяма активност

Голяма активност при ритейл инвеститорите. Графика: Bloomberg

Волатилност

Тъй като волатилността намаля след изборите в САЩ и на фона на обръщането към рисковите активи, индексът на волатилността Cboe Volatility Index задържа своя спад. VIX се изкачи по-високо, слагайки край на петдневна поредица от движения надолу.  

Cboe Volatility

Cboe Volatility Index. Графика: Bloomberg

 Облигации

Вече подкрепяни от президентската победа на Джо Байдън, доходността на американските junk облигации спадна до рекордно ниски нива в понеделник. Средната доходност за Bloomberg Barclays U.S. corporate high-yield index потъна до 4,56%, като спадна под предишния рекорд от 4,83%, отбелязн през юни 2014 г.

Доходността по

Доходността по щатските junk облигации падна до рекордно ниско ниво. Графика: Bloomberg