Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Глобалната икономика ще се възстанови за една година, ако има ваксина

Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в ЮЗУ, Светът е бизнес, 09.11.2020

21:30 | 9 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Около една година ще е необходима на световната икономика да се възстанови при наличието на ваксина срещу коронавируса и решаване на медицинската криза. Това каза проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски", в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира Бюджет 2021, като отбеляза, че той най-вероятно няма да бъде реализиран по начина, по който е направен, защото предстоят избори.

“Дори да може да издържи, бюджетът ще бъде променен, изхождайки от променената политическа конюнктура”, заяви Ганчев.

Според него икономическият спад у нас през тази година ще е “поне 4-5%”, а дефицитът - не повече от един милиард лева.

Като пропуск на бюджета за следващата година Ганчев изтъкна липсата на програма за ваксиниране. “В бюджета няма заделени ресурси за разпространение на ваксината сред най-уязвимите части от населението”, обясни гостът.

Проф. Ганчо Ганчев коментира и президентските избори в САЩ, както и насочеността на новоизбрания президент Джо Байдън към “зелени” политики.

В този контекст Ганчев посочи, че “енергетиката е ахилесова пета у нас” и основното е, че страната ни няма конкретен план как да използва европейските средства и да посрещне новите европейски изисквания.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.