Moderna обяви 94,5% ефективност на ваксината си

Предварителен анализ на данни от над 30 хиляди доброволци показва, че ваксината е предотвратила всички симптоматични случаи на Covid-19

14:35 | 16 ноември 2020
Обновен: 14:36 | 16 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Moderna заяви, че нейната ваксина срещу коронавирса е ефективна в 94,5% при предварителните анализи на голямо клинично изпитване от късен етап - поредният сигнал, че усилията на учените и фармацевтичните компании могат да доведат до скорошно създаване на нови инструменти за борба с влошаващата се пандемия, съобщава Bloomberg.

Оптимистичните данни от компанията стават ясни само седмица, след като подобна ваксина, разработвана от Pfizer и BioNTech, показа над 90% ефективност в междинните анализи. И двете ваксини разчитат на една и съща технология, като скоро милиони души по света ще могат да се предпазят от заразяване благодарение на тях.

Предварителен анализ на данни от над 30 хиляди доброволци показва, че ваксината на Moderna е предотвратила практически всички симптоматични случаи на Covid-19 - болестта, причинена от коронавируса, се казва в изявление на компанията в понеделник.

Само петима участници, които са получили две дози от ваксината, са се разболели, в сравнение с 90 коронавирусни случаи при участниците, които са получили плацебо, става ясно от прегледа на независим съвет за безопасността на данните под крилото на Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Ваксината също се оказа ефективна за предотвратяване на най-сериозните инфекции с Covid-19. Не е имало тежки случаи сред хората, получили ваксината, в сравнение с 11 при доброволци, получили плацебо дози, според изявлението на Moderna.

Резултатите стават ясни в момент, в който ситуацията около коронавируса се влошава. САЩ преминаха 11 милиона заразени от началото на пандемията в неделя, след като Флорида съобщи за най-голям брой нови случаи от юли насам, а броят на положителните проби също достигна тримесечен връх в Калифорния. Жертвите на заразата и хоспитализираните също са все повече. Европа отчита ръст на новозаразените, като голямата част от света се подготвя за тежка зима.

Въпреки че резултатите са предварителни, Moderna и Pfizer вероятно ще се борят за спешно разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата, ако допълнително проучване покаже, че ваксините им са сигурни. В изявление Moderna заяви, че може да търси зелена светлина от регулаторите в идните седмици.

Компанията обяви, че очаква разрешителното да е базирано на финален анализ на 151 случая, заедно с двумесечен анализ на данните за сигурност, които американските регулатори искат да видят. Очаква се финалните данни да станат ясни по-късно този месец.

Базираната в Масачузетс Moderna получи 955 милиона долара от американска програма за разработване на ваксина, като САЩ се съгласиха да платят 1,53 милиарда долара за покупка на дозите. Pfizer посочи, че не е получавала федерално финансиране за разработване на ваксината, въпреки че сключи сделка за доставка със САЩ за близо 2 милиарда долара.