Русия: Ваксината ни срещу Covid-19 е ефективна на над 90%

По-рано Pfizer съобщи за подобен резултат на свой конкурентен продукт

14:16 | 11 ноември 2020
Обновен: 15:50 | 11 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Разработчикът на водещата руска ваксина срещу Covid-19 заяви, че тя показва ниво на ефективност от 92% при предпазване от заразяване, съобщава Bloomberg. По-рано Pfizer съобщи за подобен резултат на свой конкурентен продукт.

Предварителните заключения от Фаза 3 са базирани на резултатите от 20 хиляди доброволци, които са получили първа доза, включително над 16 хиляди души, които са получили и втора инжекция, заявиха разраборчиците на ваксината институт “Гамалея” и Руския фонд за директни известиции.

Данните се основават на резултати, получени 21 дни след първоначалните ваксинации, като ще бъдат публикувани в рецензиран медицински журнал, гласи изявление. Нивото от 92% ефективност е базирано на 20 потвърдени случаи на Covid-19 сред ваксинираните, които са получили две дози, и тези, които са получили плацебо. За момента няма данни за неочаквани събития, като мониторингът продължава, посочват поддръжници на ваксината. Изследванията ще включват общо 40 хиляди души, но не всички от тях са вече ваксинирани.

Дози от ваксината са предоставени на здравни служители, учители и служители извън изследванията, като предварителните наблюдения показват ефективност на 90%, заявиха представители на руското здравно министерство часове, след като Pfizer обяви подобни резултати.

Русия, която беше първата страна в света, регистрирала своя ваксина - Sputnik V през август, се сблъска със скептицизъм от учените и фармецевтичните компании, които отбелязаха, че са необходими повече тестове, за да се докаже, че ваксината е сигурна и ефективна.

Кандидатът за ваксина на Pfizer, разработен с BioNTech, е на поне 90% ефективен, става ясно от междинни анализи, публикувани тази седмица.

Русия е пета в света по брой случаи на заразени с коронавирус, като страната се опитва да завземе част от глобалния пазар на ваксини, с които да се овладее пандемията, взела над 1,2 милиона жертви по света.

След като одобри Sputnik V, ваксината се изправи пред предизвикателства за ускоряване на производството, тъй като и други ваксини в света се подготвят за широко разпространение.