Citigroup: Доларът може да поевтинее с 20% заради ваксината срещу Covid-19

Разпространението на ваксината ще зачеркне всички признаци за мечи пазар, смятат стратезите на банката

23:10 | 16 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доларът вероятно ще поевтинее с до 20% през 2021 г., ако ваксините срещу Covid-19 станат широко разпространени и помогнат за съживяването на световната търговия и икономическия растеж, заявиха от Citigroup, цитирани от Bloomberg.

„Разпространението на ваксината ще зачеркне всички признаци за мечи пазар, позволявайки на долара да следва път, подобен на този, по който бе поел от началото до средата на 2000-те години“, когато валутата започна многогодишен спад, пишат стратезите на Citigroup в доклад от понеделник.

Стратезите от месеци твърдят, че изборите в САЩ, пробивът при ваксините и политиката на Федералния резерв могат да нанесат сериозен удар по валутата. В крайна сметка изборите не бяха катализаторът за значителен спад, но от Citigroup казват, че широкият макроикономически фон ще бъде по-големият двигател за движенията на долара в бъдеще.

Банката очаква, че в допълнение към въздействието от пробивите във ваксините, доларът ще пострада, тъй като Фед ще остане неспокоен, докато глобалната икономика се нормализира, останалата част от света вероятно ще расте с по-бързи темпове и тъй като инвеститорите се оттеглят от американските активи в полза на международните такива.

Стойността на

Стойността на долара намалява, тъй като новините около ваксините ограничават търсенето. Графика: Bloomberg

И "ако кривата на доходността на САЩ се засили с нарастването на инфлационните очаквания, това ще стимулира инвеститорите" да хеджират валутната си експозиция, казаха те.

Най-големият годишен спад на широко наблюдавания доларов индекс на Intercontinental Exchange Inc., DXY, дойде през 1985 г., когато той потъна с 18,5%.

Citigroup отбелязва, че през 2001 г. катализаторът, който даде началото на многогодишния спад в зелената валута, беше присъединяването на Китай към Световната търговска организация. Това „подтикна вълна от глобализация, изтласквайки обемите на световната търговия, оставяйки зад себе си затворената американска икономика“, казаха стратезите.

„Има достатъчно причини да бъдем оптимисти“ относно развитието на ваксините. Тяхното разпределение ще катализира следващия структурен низходящ тренд, който очакваме“, казаха стратезите.