ЕС трудно ще се справи с популисткия си проблем в източната част на блока

Президентските избори в Полша затвърдиха статута ѝ на непослушна страна членка, заедно с Унгария

16:25 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и кандидат на президентските избори в Полша. Снимка: Agata Grzybowska/Bloomberg
Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и кандидат на президентските избори в Полша. Снимка: Agata Grzybowska/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз, които се борят за плана за възстановяване от коронавируса, имат нарастващ проблем в източната част на блока, за чието решение изглежда могат да направят малко, пише Bloomberg. 

Президентските избори от Полша от уикенда показаха разделението в страната относно отношенията ѝ с Брюксел, като действащият президент Анджей Дуда спечели вота с подкрепа от 51% срещу 49-процентна подкрепа за проевропейския кандидат Рафал Тшасковски. Въпреки че това не беше референдум за членството на Полша в ЕС, изборите показаха отношението на жителите на страната към демократичните страндарти на блока и желанието за по-дълбока интеграция. 

Очаква се във вторник Унгария да приеме резулюция, според която страната ще подкрепи бъдещия европейски бюджет само ако блокът преустанови разследването си относно спазването на демократичните правила в нея и оттегли заплахата си, свързана с условията, по които тя може да се възползва от средствата. 

„Процедурите за върховенство на закона на ЕС се превърнаха в идеологически политически лов на вещици“, посочва в законопроекта управляващата партия на Унгария. „Прекратяването им е необходимо условие за поемането на общ дълг и за вземането на общо решение за бъдещето на европейските нации“, посочват още от “Фидес”. 

Полша и Унгария отдавна са в противоречие с европейския мейнстрийм, като имат противоречия по всички теми - от независимостта на съдилищата и контрола на медиите до изменението на климата и имиграцията. Най-новите развития обаче идват в неудобно за континента време, тъй като той се опитва да събере политическата подкрепа за справяне с икономическите проблеми от пандемията. Предстои лидерите на ЕС да се срещнат в Брюксел в петък.

Силата на ветото 

От страна на фискално консервативните страни има недоволство, като те настояват ЕС да има изисквания за начина, по който се предоставят средствата в 7-годишния му бюджет, за да се насърчи спазването на върховенството на закона. 

Анализатори заявиха, че не очакват големи промени след срещата на върха, когато трябва да бъде начертана рамката за бюджета до 2027 г. Във всеки случай решението трябва да бъде подкрепено от всички държавни ръководители на 27-те страни членки на блока, което включва полския премиер и неговите унгарски партньори. 

Гражданите на Полша получават повече средства от ЕС на нетна база, отколкото жителите на която и да е от останалите страни в блока, като стотиците милиарди евро помогнаха на страната да трансформира икономиката си през последните 16 години.

Сянката на Brexit 

Не само поведението на Полша е дилема за ЕС. Въпреки че политиците от блока настояват за зачитането на демократичните институции, те се опасяват да застанат против волята на електората. Притесненията са, че това може да доведе до оттеглянето на втора страна след Великобритания от ЕС. 

През последните пет години мерките на Дуда и управляващата партия “Право и справедловост” увеличиха тевогите на европейските лидери. С неговото мото “Полша над всичко” правителството във Варшава стартира кампания срещу независимите съдилища и натежа над свободата на публичните медии. 

За някои оттеглянето на Полша ще е пропиляна възможност, още повече, че сега страната е петата по големина членка на блока. 

“След Brexit има място за по-активната роля на Полша в ЕС”, посочва експерт на Полската академия на науките. 

Непослушните страни на ЕС  

За момента няма нищо, което да предполага, че Полша или която и да е друга източна страна членка на ЕС планира да напусне блока. Членовете на “Право и справедливост” посочват, че са „еврореалисти“, а не „евроскептици“. Но подкрепата за Дуда, макар и много по-малка, отколкото очакваха проучванията преди пандемията, е още едно предупреждение за все по-фрагментирания блок по време на поредния тест за неговата сплотеност.

През 2018 г. Дуда определи ЕС като „въображаема общност, от която не печелим много“, като изгради кампанията си върху полския национализъм. Това е в пълен контраст с идеята на неговия опонент Рафал Тшасковски, кметът на Варшава, който заяви, че основната му външнополитическа цел ще бъде възстановяването на тесни политически връзки с Париж и Берлин. 

Сега Полша затвърди ролята си на непослушна страна в ЕС, заедно с Унгария. За да подчертае значението на победата на Дуда, Найджъл Фараж, един от най-известните поддръжници на Brexit във Великобритания, изрази подкрепата си в Twitter. 

„Хубаво е да видите евроскептична победа в Полша“, коментира той.