Балотаж на президентските избори в Полша тества силата на популистите

Над 30 милиона поляци имат право да гласуват

10:31 | 12 юли 2020
Обновен: 09:48 | 13 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Поляците гласуват на президентски избори с висок залог, тъй като коронавирусната пандемия тества властта на популистите и заплашва с настъпването на една от най-големите националистически промени в сърцето на Европа, пише Bloomberg. 

Настоящият президент на Полша Анджей Дуда се изправя на балотаж с кмета на Варшава Рафал Тжасковски, като се очаква разликата в подкрепата им да е сред най-малките в посткомунистическата история на страната. Повече от 30 милиона избиратели могат да гласуват до 21:00 часа в неделя. 

Президентската победа на Дуда през 2015 г. - месец, преди Доналд Тръмп да стартира своята предизборна кампания в САЩ, даде началото на серия от събития след обещанията на “Право и справедливост” да отстрани “елитите” и да се противопостави на Европейския съюз. 

Пандемията обаче променя ситуацията на фона на тревожните сигнали около популистките лидери в блока и отвъд Атлантика. 

„Пандемията показа, че липсва доверие към отговорите на популистите“, заяви експерт на Европейския съвет за външни отношения (ECFR). "В началото изглеждаше, че пандемията ще подкрепи популистите, но реалността се оказа обратна", добавя той.

Приятелят на Тръмп

Преди избухването на коронавирусната криза Дуда се насочваше към преизбиране на фона на рекордно ниската безработица в страната и успехът на “Право и справедловост” на парламентарните избори през октомври. След посещение в Белия дом президентът поведе във вота в края на юни, въпреки че не успя да си осигури достатъчна подкрепа, за да се избегне балотажът. 

В Полша Дуда има подкрепата на радио и телевизионните оператори, като президентът насочва обвиненията си към Германия, независимите журналисти и задължителните ваксини. 

Коронавирусната криза обаче промени ситуацията в страната. Въпреки че се очаква полската икономика да отчете най-слаб спад сред тези на 27-те страни членки на Европейския съюз, кризата направи поляците по-скептични към собственото им правителство и увеличи подкрепата им към блока, показва проучване на ECFR.

Това са лоши новини за “Право и справедливост”, чието правителство неколкократно е осъждано от ЕС за подкопаване на съдебната независимост и несчитане на върховенството на закона. 

Победа на 48-годишния Тжасковски би изпратила съобщение в Бюксел и Берлин, че Полша все още има място в ЕС в критичен за континента момент.