Богатството на конкурента на Джак Ма набъбна с 25 млрд. долара за 6 месеца

Приложението за онлайн търговия на Колин Хуан Pinduoduo бележи сериозен възход от началото на пандемията

16:18 | 3 юли 2020
Обновен: 16:18 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Колин Хуан, президент на Pinduoduo. Снимка: Bloomberg
Колин Хуан, президент на Pinduoduo. Снимка: Bloomberg

Възходът на Колин Хуан е достоен за учебниците по история. Само в рамките на шест месеца богатството му набъбва с 25 млрд. долара, което е един от най-големите ръстове сред богатите хора в световен мащаб, пише Bloomberg в свой анализ.

Неговото приложение за пазаруване Pinduoduo, което е създадено през 2015 г., се превърна в третата по големина платформа за онлайн търговия в Китай. А пазарната капитализация на платформата надхвърли 100 млрд. долара.

През първото тримесечие на тази година, когато голяма част от китайската икономика спря да работи заради пандемията от коронавируса, активните потребители на приложението се увеличиха с 68%, а приходите на компанията се покачиха с 44%, обявиха от Pinduoduo през май.

Но сега Хуан реши да се оттегли от поста на изпълнителен директор в компанията.

В един момент богатството на Хуан се покачи до 45 млрд. долара и така предприемачът се нареди след най-богатите хора в Китай – създателят на Tencent Пони Ма и основателят на Alibaba Джак Ма, сочи Bloomberg Billionaire Index.

Това се случва, дори когато Pinduoduo продължава да отчита загуби, предимно защото гони растеж с помощта на големи субсидии и харчи повече за маркетинг, отколкото печели от продажби. „Pinduoduo беше перфектно позициониран, когато хората трябваше да останат по домовете си“, коментира Том Ронк, изпълнителен директор на Century Pacific Investments.

Хуан, който контролираше 43.3% от акциите на компанията, намали дяла си до 29.4% и сега богатството му възлиза на стойност 30 млрд. долара, става ясно от информация в регулаторни документи към 30 юни. Той ще продължи да заема поста на председател на борда и ще работи за дългосрочната стратегия на компанията, за да подкрепя възхода на бизнеса с онлайн търговия на групата.

„Pinduoduo все още се сблъсква с някои предизвикателства по отношение на доставките на продукти, логистиката и плащанията“, казва Шон Ян, анализатор в Blue Lotus Capital Advisors. “Хуан вероятно ще иска да се фокусира повече върху тези проблеми“, смята той.

През 2017 г. Хуан заяви, че вероятно останалата част от живота му няма да премине в компанията. Но докато още е президент на компанията, той иска да даде повече отговорности на младите служители, за да се запази предприемаческия дух в Pinduoduo. Това посочи самият Хуан в писмо до служителите.

"Целта е Pinduoduo да бъде организация, която носи добавена стойност за обществото. Това ще позволи на компанията един ден да се развива със или без нас", посочва той в писмото. 

40-годишният Хуан е израснал в източния град Ханджоу. След като завършва Zhejiang University, той отива в Уисконсинския университет, където става магистър по компютърни науки. Хуан започва кариерата си в Google през 2004 г. като софтуерен инженер и се връща в Китай през 2006 г., където година по-късно вече е сериен предприемач. 

Компанията на Хуан Pinduoduo се листва на борсата в Ню Йорк през юли 2018 г. , като набира капитал в размер на 1.63 млрд. долара. От тогава насам акциите й са поскъпнали с 389%, а на Alibaba - с едва 13%.