Джак Ма: Търговската война е безсмислена

Съоснователят на Alibaba е твърдо против протекционистката политика

15:33 | 5 ноември 2018
Обновен: 15:33 | 5 ноември 2018
Съоснователят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Съоснователят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Съоснователят на китайската технологична компания Alibaba Джак Ма определи търговската война като безсмислена и за пореден път се обяви твърдо против конфликта между Вашингтон и Пекин, съобщава Bloomberg.

Най-богатият човек в Китай, който преди месец предупреди, че търговската война може да продължи две десетилетия, коментира, че е безсмислено да се налагат мита върху вноса на стоките, тъй като азиатската страна се превръща в най-големия купувач на чуждестранни продукти в световен мащаб. Освен това интернет услугите създават нови работни места, отбеляза президентът на Alibaba на бизнес форум в понеделник.

Ма, който представлява най-голямата компания за онлайн търговия в Китай, е отявлен критик на мерките и контрамерките на Пекин и Вашингтон, които засягат стоки за стотици милиарди долара.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че на предстоящата му среща с президента на Китай Си Дзинпин, която ще се проведе през следващите седмици, е възможно да се стигне до сделка между двете най-големи икономики в света. Въпреки изявлението на Тръмп страните остават разделени по редица въпроси, включително и за достъпа до пазарите и помощта на правителството за държавните дружества в Китай.

„Търговската война е най-глупавото нещо на света“, заяви Ма по време на международния форум в Шанхай.

Изявлението на Ма идва дни преди най-важното събитие в годината за Alibaba – Singles’ Day. На празника, който е много популярен в Китай, Alibaba предлага на своите онлайн платформи за пазаруване специални предложения и големи намаления.

Голяма част от приходите на Alibaba се генерират от местна търговия, но компанията предлага различни продукти на чуждестранни брандове като Nike.

Превръщането на Китай в незаобиколим световен фактор е едно от най-големите предизвикателства пред страната, смята Ма.

През октомври съоснователят на Alibaba заяви, че има потенциални заплахи пред Световната търговска организация. Тогава милиардерът отбеляза, че президентът Тръмп се стреми да промени международната търговска система, така че да е в полза на САЩ. Тръмп предупреждава, че САЩ може да излязат от Световната търговска организация, тъй като по думите му тя е „несправедлива“.