ЕС се опасява, че САЩ ще превземат ролята му на Балканите

От Брюксел са гневни, че САЩ не ги допускат до преговорите между Сърбия и Косово въпреки дългогодишните им усилия в региона

17:44 | 17 юни 2020
Обновен: 19:56 | 17 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/CNP/Bloomberg

Дипломатите от Европейския съюз са гневни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не ги допуска до преговорите между Сърбия и Косово. Ето защо те се опасяват, че интересите на ЕС ще бъдат пренебрегнати и че дългосрочните отношения между двете балкански страни ще пострадат, съобщава Bloomberg.

Трима дипломати, които са запознати с вътрешните процеси около преговорите, твърдят, че подходът на САЩ спъва положените в продължение на години усилия от страна на ЕС за сближаване между Белград и Прищина. Те подозират, че целта на специалния пратеник на САЩ на преговорите Ричард Гренел е да извлече възможно най-бързо дивиденти, което да бъде от полза за предизборната кампания на Тръмп.

„Отстраняването на ЕС от преговорите няма логика, защото бъдещето на страните е обвързано с техните усилия за присъединяването към европейската общност“, обясняват дипломатите. Инициативата на САЩ представлява дипломатическо превземане на област, която преди бе под надзора на германския канцлер Ангела Меркел. Тя ръководи преговорите между Сърбия и Косово, като подкрепяше интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС.

Но Гренел си е изградил репутацията на политически играч, който затруднява положението на кабинета на Меркел.

В качеството си на посланик на САЩ в Германия до преди седмици Гренел оказваше натиск срещу Меркел по отношение на различни теми като разходите за отбрана, търговията и отношенията на Берлин с Москва. Мнозина експерти и политици в Германия гледаха на него като на символ на влошаващите се отношения между Вашингтон и Берлин.

Но след години на неуспешни опити от страна на ЕС подходът на Гренел може да доведе до напредък, смята високопоставено длъжностно лице от САЩ, което пожела да запази анонимност. Той отбелязва, че ЕС не успява да бъде ефективен от 2013 г., като все още пет страни членки на блока не признават независимостта на Косово.

Ако ЕС загуби контрол върху преговорите между балканските държави, това ще бъде тежък удар за Меркел, която отдели много време и усилия в региона.

Сърбия, където в неделя ще се проведат избори, настоява, че Косово е част от нейната територия и отказва да я признае като независима държава. Правителството в Белград разчита на подкрепата на Китай и Русия за блокирането на Косово от членство в ООН и други международни организации.

Под наблюдението на Гренел през февруари Сърбия и Косово се споразумяха да изградят пътни и жп мрежи, за да засилят икономическото си сътрудничество, преди да разрешат дълбоките си спорове.

„Ако дори една от страните не е доволна от преговорите на 27-ми юни, тогава те ще се върнат към първоначалната точка на отношенията си, след като представителите на страните си тръгнат от Вашингтон“, написа в профила си в Twitter Гренел. Според него е важно първо да се постигне напредък за растежа на икономиките им.