Сърбия и Косово ще водят диалог под егидата на САЩ

Очаква се лидерите на двете балкански страни да посетят Белия дом на 27-ми юни

19:21 | 16 юни 2020
Обновен: 19:41 | 16 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сърбия и Косово планират да започнат диалог за подобряване на взаимоотношенията си под егидата на САЩ по-късно този месец, спъвайки усилията на Европейския съюз да върне бившите военни врагове на масата за преговори, пише Bloomberg.  

Очаква се лидерите на двете балкански съседи да посетят Белия дом на 27-ми юни.  

Споразумението налага двете страни да прекратят съперничещите си кампании за международното признаване на Косово, което се отдели едностранно от Сърбия през 2008 г. - почти десетилетие след бомбардировките на НАТО, принудили сръбските войски да напуснат територията.  

Пратеникът на САЩ за региона Ричард Гренел обяви плана в понеделник. Междувременно дипломатът на ЕС Мирослав Лайчак ще се опита да съживи преговорите с посредничеството на ЕС, които бяха преустановени през 2018 г.  

„Приветствам поканата за възобновяване на процеса на диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия под ръководството на президента на Съединените щати Доналд Тръмп“, заяви косовският президент Хашим Тачи във Facebook. 

Тачи посочи също, че може да откаже да се срещне с Лайчак, който се очаква да пристигне в Косово във вторник, ако той няма „нищо конкретно за казване“. 

Конкурентните оферти за разрешаване на един от най-упоритите спорове в Европа изглежда ескалираха трансатлантическо съперничество за влияние в регион, в който Русия, Китай и Турция също се стремят да засилят присъствието си.  

Сърбия настоява, че Косово е историческата ѝ сърцевина и отказва да приеме отцепването му. Белград разчита на Русия и Китай, за да блокира приемането на Косово в Организацията на обединените нации и други международни организации. 

Битка на слонове  

Бившият посланик на Германия в САЩ Волфганг Ишингер заяви в Twitter, че американската инициатива няма координация с европейските партньори. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че приемането на поканата на Гренел и посещението в САЩ не са били с цел противопоставяне на ЕС.  

„Важно е в битката със слоновете да останем невредими“, каза Вучич, визирайки прекъсването на връзката между САЩ и Германия и заяви, че ще се срещне с Лайчак след изборите в Сърбия на 21-ви юни. "Няма да спорим с Германия или Америка", каза той.  

През февруари Гренел ръководи споразумение, с което Сърбия и Косово се съгласиха да развият пътни и железопътни връзки, за да засилят икономическото сътрудничество, преди да разрешат дълготрайната си вражда.  

„Ако една от страните не е доволна от дискусиите на 27-ми юни, тогава те ще се върнат към статуквото“, заяви Гренел в Twitter. „Първо трябва да постигнем напредък в растежа на икономиките“, каза още той.