Златото е печелившо през 2019 г., а 2020 г. може да му донесе нови ръстове

През септември ценният метал с незабавна доставка удари най-високото си ниво от 2013 г.

12:30 | 10 декември 2019
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Впечатляващато представяне на златото през 2019 г., подпомогнато от търговската война, паричната политика на водещите световни икономики и устойчивото му изкупуване от страна на централните банки, се очаква да се прехвърли към следващата година, пише Bloomberg.

С наближаването на 2020 г. от инвестиционната компания BlackRock остават позитивни към ценния метал като възможност за хеджиране. В същото време от Goldman Sachs Group и UBS Group очакват цената на златото да се покачи до 1600 долара за тройунция – ниво, последно достигнато през 2013 г.

Златото е напът да регистрира най-големият си годишен ръст от 2010 г. насам, изпреварвайки дори представянето на индекса Bloomberg Commodity Spot Index. Традиционно възприемано като убежище златото беше актуално през тази година поради несигурността в отношенията между САЩ и Китай и намаляването на лихвите от страна на Федералния резерв. Все пак, тъй като световните фондови пазари продължават да се представят добре и американският пазар на труда се оказва устойчив, перспективите за златото не са ясни, поради липсата на яснота какво ще направят централните банки през 2020 г.

„При евентуални сътресения на пазара на акции и възникване на опасения относно растежа и/или геополитиката златото вероятно ще се окаже ефективна защита“, смята Ръс Коестърич от BlackRock Global Allocation Fund.

Годишен ръст

Златото с незабавна доставка, което се търгува на ниво от около 1461 долара за тройунция, е нараснало с 14% през тази година. Това би бил третият му годишен ръст за последните четири години. Само за 2018 г. беше реализиран спад с 1,6%. През септември металът удари 1557,11 долара – най-високото му ниво от 2013 г.

Геополитическите и икономическите рискове вероятно ще се проявят отново през 2020 г. точно както през тази година, което би могло да подкрепи златото: търговско споразумение за първа фаза между двете най-големи икономики може да бъде и близо, но САЩ обещаха да наложат още мита, ако сделка не бъде постигната до 15 декември.

Президентският вот в САЩ ще се състои през ноември следващата година, а преди това е възможен импийчмънт на досегашния президент. Междувременно Доналд Тръмп не прекъснато казва различни неща за търговската война, включително, че харесва идеята за сделка да се изчака до след изборите.

„Когато имаме президентски избори, очаквайте повече нестабилност“, коментира Джовани Стауново от UBS Wealth Management.

Докато перспективите пред златото са добри заради продължаващата търговска война, то рисковите активи като американските акции също намират подкрепа в оптимизма за пробив в преговорите. Според Кристина Хупър от Invesco златото ще поскъпне с между 5 и 8% през следващата година, но акциите ще успеят да дадат дори още по-висока доходност.

„Ако обаче има икономическа слабост през 2020 г., акциите ще поевтинеят и Фед вероятно ще понижи лихвите, стимулирайки покупките на злато“, смята Крис Манчини, анализатор в Gabelli Gold Fund.

Федът даде пауза на облекчаването на паричната политика след намаляване на процентите от юли до октомври с три четвърти процентни пункта, тъй като растежът се влоши, настроенията на бизнеса бяха засегнати от несигурността в търговията, а инфлацията остана под целта. Централните банкери се срещат за последен път тази година в сряда.