В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златото е поскъпнало с 14% за година заради търговското напрежение

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 21.11.2019

13:43 | 21 ноември 2019
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако напрежението на търговския фронт продължава да тлее, то ще доведе до продължаваща подкрепа в стойността на златото. Само за последната година ръстът в цената на ценния метал е 14% именно заради конфликта между САЩ и Китай, което кара инвеститорите да търсят убежище за парите си. Минималното отслабване на долара в последните дни също подкрепя златото. Това коментира д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Преобръщане в настроенията около търговските преговори

"Проектозаконът, приет в подкрепа на протестиращите в Хонконг, провокира пазарите да се съмняват, че нарастването на политическото напрежение между САЩ и Китай по-скоро ще ги отдалечи от постигането на първа фаза от търговската сделка. Съответно видяхме европейските, азиатските и щатските борси да се движат на червена територия".

"Преди минути излезе информация, че по време на пресконференция представителите на търговското министерство на Китай са заявили, че продължават да бъдат отворени за преговори", съобщи д-р Иванова.

Петрол

"Вчера петролът поскъпна с 2% заради свиването на запазите в САЩ при очаквания за повишения".

Извод от последния доклад на Федералния резерв

"Централните банкери от Фед са се обединили около мнението, че рисковете пред американската икономика остават повишени на фона на сигнала, че след третото понижение на лихвите не се очаква последващо движение в посока надолу. Рисковете за перспективите идват от забавянето на глобалната икономика и от търговската война".