Кайл Бас: Китайската банкова система има сериозен проблем

Загубите може да надхвърлят тези при ипотечната криза в САЩ

14:58 | 12 февруари 2016
Обновен: 15:00 | 12 февруари 2016
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Притесненията около китайската банкова система се засилват. Добре известният мениджър на хедж фонд Кайл Бас предупреждава, че китайската банкова система може да регистрира загуби над 4 пъти по-големи от регистрираните от банките в САЩ по време на ипотечната криза. Той каза, че ако китайските банки загубят 10% от активите си заради необслужвани кредити, собствен капитал на стойност 3,5 трилиона просто ще изчезне. Бас е известен с това, че реализира големи печалби със залозите си срещу ипотечните заеми през 2007. Той беше един от хората, които усетиха нещата правилно.

„Няма съмнение, че всички, които си мислеха, че Китай ще върви по права възходяща траектория завинаги, сбъркаха. Не мисля, че някой интелигентен човек си го е мислил. Китай със сигурност преминава през преход и  това оказва своето влияние по света. Търсенето на петрол и газ намалява, има и други проблеми. Мисля, че с времето Китай ще репи проблемите си. В момента обаче задлъжнялостта в страната е висока. Без да давам оценка на позицията на Кайл Бас и това какво очаква той, от цялостна глобална перспектива, вярвам, че задлъжнялостта в Китай е висока, но страната ще се справи със ситуацията“, коментира Албърт Рабил от Bloomberg.

В същото време ръстът на кредитирането в Китай се забавя. През 2006-2007 заемите са растяли с между 30% и 35%, което отговаря и на високия ръст на БВП. Сега с понижаването на ръста на БВП и ръста на заемите също намалява до ниво от около 7%.