Рисковете за САЩ от развиващите се пазари

Коментар на Херардо Родригес,портфейлен мениджър в BlackRock

14:41 | 12 февруари 2016
Обновен: 14:45 | 12 февруари 2016
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Какви рискове поставят върху американската икономика развиващите се пазари? Тази тема коментира за Bloomberg Херардо Родригес,портфейлен мениджър в BlackRock.

Ще разговаряме с портфейлния мениджър за развиващите се пазари Херардо Родригес. Те имат значително влияние върху американската икономика, особено Китай. В речта си пред Конгреса Джанет Йълен каза цитирам: „Както винаги, икономическата перспектива е несигурна. Особено икономическите развития по света носят риск за икономическия растеж на САЩ“. Да поговорим за един специфичен аспект – деноминирания в долари дълг на корпорациите в развиващите се пазари. Колко голям проблем е това?

Сериозен проблем е, но той е концентриран в няколко икономики, най-вече Китай, и донякъде Бразилия и Турция. Всъщност е свързан със скорошните развития при цените на суровините, защото по-голяма част от този дълг в чужда валута е свързан с миннодобивния и енергийния сектор. Този път нефинансовия корпоративен сектор се възползва от лесния кредит, които доминираха финансовата среда след  избухването на Световната финансова криза за увеличение на инвестиции. Това доведе до свръхкапацитет, а този свръхкапацитет в егергийния сектор е един от елементите, които водят до спад на цените особено на петролните пазари.

Всичко ли е свързано с петрола?

Несъмнено. Връзката е в лесния кредит. Трябва да се замислим защо при ниските цени на петрола, които трябва да са от полза за потребителите, ставаме свидетели на цялото това разрушаване на стойност на финансовите пазари и в реалната икономическа активност. Единственият начин да го разберем е неправилното разпределение на капитала, което лесното финансиране позволи. Този свръхкапацитет в петролния сектор в САЩ и в някои от секторите на суровините в Китай създават целия този дефлационен натиск по света.

И не се вижда кога това ще приключи.

Да, ще отнеме известно време за тази прекомерна задлъжнялост да бъде преработена от системата.