Тунелът на Джеймс Бонд е бъдещето на меката сила на Обединеното кралство

Краят на Британската империя дойде сравнително плавно в сравнение с този на други империи, но много британци биха потръпнали като чуят плановете за консуматорското превъплъщение на миналото

19:54 | 21 юни 2024
Автор: Хауърд Чуа-Еоан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Огромна дупка в земята близо до мястото, където живея в Лондон, може да се превърне в следващата голяма туристическа атракция на британската столица. Откакто Bloomberg News писа за това през септември, проследих напредъка на това, което беше наречено „тунелът на Джеймс Бонд“.

През октомври, присъствах на презентация, която приканваше съседите на обсъждане относно план на стойност 220 милиона паунда за трансформиране на телефонната централа Kingsway, която се намира под улица High Holborn и е построена като убежище от Втората световна война.

Тя е била и тайно работно пространство за шпионската агенция на Уистън Чърчил, а след това като проводник за горещата линия Москва-Вашингтон по време на Студената война. Впоследствие се превръща в основна комутационна станция на British Telecom, държавната телефонна компания на Обединеното кралство. Сега наречена ВТ Group Plc, тя обяви Kingsway за нефункционираща през 90-те и я пусна в продажба през 2008 г.

Ако London Tunnels Ltd. получи всички необходими одобрения, структурата – два големи успоредни тунела свързани с по-малки пасажи – ще се превърне в подземно мултимедийно „потапящо изживяване“ превеждащо посетителите през цялата тази история. В него ще се помещава и най-дълбокият коктейл бар в Лондон, където вероятно вашите мартинита ще се разклащат, а не разбъркват – може би до централната линия на метрото, която минава между двата тунела.

Както при много градски проекти, местните власти имат последната дума. Но новият Kingsway – който ще бъде преосмислен от Wilkinson Eyre Ltd., дизайнерската фирма зад основния ремонт, който превърна електроцентралата Battersea в търговски център за 9 милиарда паунда – вече е изминала половината път. Миналата седмица градският съвет на Лондон одобри проекта. Сега строителят се нуждае от съгласието на съседния съвет на Камдън, за да започне работа. Това може да стане през юли. Ако не друго, обновяването само на сградата, която служи като шахта за въздух на алея край Холборн, значително ще подобри уличния пейзаж.

В момента тече още една реконструкция на сграда от епохата на Втората световна война в Лондон. Горе-долу по същото време, когато беше обявен проектът Kingsway, Raffles Hotels & Resorts откри обновената сграда на бившата военна щаб-квартира, преименуван на OWO, за да смекчи връзката с военните конфликти. Богатите гости могат да резервират работното място на покойния министър-председател в Уайтхол – Залата за армейския съвет, пищно преустроена като луксозен апартамент – срещу 25 000 долара на вечер. Междувременно Адмиралтейската арка, през която може да стигнете до мола (а оттам до Бъкингамския дворец), ще стане хотел Waldorf Astoria през 2025г.

Краят на Британската империя дойде сравнително плавно в сравнение с този на други империи по света. И все пак британците, изпитващи носталгия към славното минало вероятно биха потръпнали като чуят плановете за консуматорското превъплъщение на миналото. Но е по-добре, отколкото да унищожавате обектите, които вече не се използват. Днес Националният тръст печели пари, като отдава под наем исторически вили на летовници.

За любителите на литературата, които предпочитат да не се скитат по линиите на лондонското метро, ще ви разкажа за още един исторически тунел: пещерата Темза Туикенхам на Александър Поуп – всичко, което е останало от известната му градина – вече е отворена за обществеността на определени дни.

Така че защо да не превърнем старите символи на британската твърда сила в съблазнителни въплъщения на меката сила? Hinduja Group плати 350 милиона долара през 2016 г. за военна щаб-квартира, влагайки още 1 милиард паунда, за да я превърне в Raffles London със 120 стаи. Предлагат се и частни жилища в сградата, като апартаментите с една спалня започват от около 4 милиона паунда. Това е печеливш начин за постига на важната задача за запазване на миналото – както Ръдиард Киплинг е написал: „Да не забравим – да не забравим“

Киплинг, разбира се, е предвидил упадъка на империята в стихотворението, от което е взет този ред. Той пише „Recessional” през 1897г., годината на диамантения юбилей на кралица Виктория, което също символизира връх в британската глобална мощ. Киплинг вероятно не би се изненадал твърде много от бавната трансформация на имперските икони на Лондон. В крайна сметка Рим не е паднал за един ден; отне известно време, докато се превърне в метрополис от апартаменти отдавани под наем от Airbnb.

Разбира се, сибаритите* не искат да се учат от миналото; те просто искат да се наслаждават на престижните му сенки. Тези, тези които забравят историята, трябва да плащат най-малко повече за това, че спят с нея.

*Сибарит е дума, която в англоговорящия свят се отнася за човек, отдаден на лукс и чувственост. Думата произлиза от името на древногръцкия град Сибарис, разположен в Калабрия в южна Италия.