Пазарите в Обединеното кралство не се страхуват от лейбъристко правителство

Британските облигации и паундът са спокойни относно перспективата Кийр Стармър да стане министър-председател

20:00 | 28 май 2024
Автор: Марк Гилбърт и Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На изборите в Обединеното кралство през април 1992 г. постоянната преднина на лейбъристите в социологическите проучвания беше неочаквано заличена при гласуването, като консерваторите спечелиха четвърта поредна победа. В следващите часове, в 2:30 сутринта и отново в 8:15 сутринта, Bank of England се възползва от нарастващия пазар на облигации, за да продаде нови облигации за £1,6 милиарда ($2 милиарда); през цялата нощ „много повече от това количество беше продадено от собствените активи на банката“.

Централната банка не правеше политическо изявление. През месеца преди вота доходността на двугодишните облигации скочи с цял процентен пункт до 10,6%, тъй като инвеститорите се уплашиха от перспективата за свободно харчеща лейбъристка администрация; властите използваха ралито, което изтри скока в разходите по заеми, „за да осигурят финансиране в големи количества“. Бързо напред с 32 години и няма такъв пазарен ужас от възможността лейбъристите да се върнат в правителството.

Финансовите пазари в Обединеното кралство досега колективно свиват рамене на изненадващото съобщение от миналата седмица на премиера Риши Сунак за общи избори на 4 юли. Приглушената реакция е вот на доверие, че широко очакваната победа на Кийр Стармър няма да подплаши инвестиционните коне по начина, по който неговите предшественици Джеръми Корбин или Нийл Кинок щяха да го направят.

Спокойствието на пазара вероятно отразява умореното осъзнаване, че фискалната перспектива на Великобритания е толкова мрачна, че има много малко гъвкавост, достъпна за всяко правителство. Освен това, министърът на финансите в сянка Рейчъл Рийвс се ангажира да бъде обвързана още по-строго с присъдата на Службата за бюджетна отговорност относно спазването на определени фискални правила.

Настоящата администрация на консерваторите остави икономиката в плачевно състояние, създавайки отровна чаша за лейбъристите. Въпреки че инфлацията се забави до 2,3% от връх от 11,1%, това се дължи по-скоро на ограниченията на паричната политика на BOE, отколкото на нещо, което правителството е направило. Международният валутен фонд предупреди миналата седмица, че Министерството на финансите трябва да намери £30 милиарда спестявания, за да стабилизира дълговото си бреме; докато агенцията повиши прогнозата си за растежа на Обединеното кралство тази година до 0,7% от 0,5%, ръстът от 1,25%, който очаква за следващата година, все още е анемичен.

Увеличаването на държавните заеми е темата в обозримо бъдеще, независимо кой е на власт, с 265 милиарда паунда , които ще бъдат набрани през финансовата година до април 2025 г. След отчитане на обратните изкупувания и факта, че Bank of England вече не купува, а продава големи количества облигации, това е най-високото нетно бреме, поемано някога от пазара на облигации. Тест за текущата стабилност на държавния дълг може да дойде през седмицата на 10 юни, когато синдикат от инвестиционни банки ще пусне на пазара нова 10-годишна облигация. Продажбата може да достигне до £10 милиарда, двойно повече от обичайния размер за този метод.

Всяко потенциално лошо смилане на това предлагане ще бъде облекчено от матуритета, който е най-благоприятен за международните инвеститори, както и от обещанието за незабавна ликвидност, предвид размера на емисията. Но все пка е голямо предлагане за пазара само четири седмици преди голямо политическо събитие.

Стерлингът, друг барометър на настроенията на инвеститорите, също остана спокоен, поддържайки тазгодишните печалби спрямо всяка друга валута от Г-10 и дори поддържаше темпото с долара. Кит Джукс, главен валутен стратег в Societe Generale SA, казва, че въпреки че стерлингът обикновено страда от големи политически събития, този път той не очаква голяма волатилност. Високите държавни разходи през последните години „ще затруднят фискалната политика и това от своя страна увеличава възможността за по-ниски ставки“, написа той миналата седмица.

Като бивш член на персонала на BOE, Рийвс се възприема като сигурни ръце, които разбират необходимостта да поддържат финансовите пазари на своя страна; има малка опасност от повторение на пазарните катаклизми, предизвикани преди почти две години от нефинансираните данъчни облекчения, предложени от Лиз Тръс и Куаси Квартенг. Идеите на Стармър същи улегнаха през последните години, след като първоначално се кандидатира за ръководството на лейбъристите като поддръжник на мащабни национализации на индустрията.

Предстои още едно ключово пазарно събитие, преди британските избиратели да си кажат думата кой трябва да управлява страната. Следващото решение за паричната политика на BOE ще бъде обявено на 20 юни; централните банкери доброволно се съгласиха да отменят всички речи и изявления по време на предизборната кампания, включително забавяне на два пъти годишния доклад за финансовата стабилност, което трябваше да бъде на 27 юни. Докато фючърсният пазар сега не очаква намаляване на лихвените проценти, след като данните за инфлацията през април показаха, че увеличенията при цените в индустрията на услугите остават упорито високи, пазарът е сигурен, че политиката няма да играе никаква роля в каквото и да решат деветте независими членове на Комитета по парична политика следващия месец - повтаряйки безпристрастността, показана от банката с нейните нощни упражнения за набиране на средства преди повече от три десетилетия.