В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Британските консерватори се готвят за поражение

Д-р Димитър Бечев, политически консултант, старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Оксфорд, „В развитие", 27.05.2024

16:10 | 27 май 2024
Автор: Павел Велев

Риши Сунак избра по-ранна дата за изборите, които според действащото законодателство трябваше да се проведат тази година. Консерваторите губят все повече подкрепа и колкото по-рано се състои вотът, толкова по-добре за тях, заяви Д-р Димитър Бечев, политически консултант, старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Оксфорд, в предаването „В развитие“ с водеща Роселина Петкова.

На 2 май се проведоха общински избори, на които консерваторите претърпяха сериозно поражение. За първи път от 2009 г. Консерваторите са на трета позиция – след лейбъриститие и либералдемократите. Партията е на власт от 14 години и се е натрупало недоволство.

„Предшественичката на Риши Сунак Лиз Тръс направи грешна стъпка с т. нар. проектобюджет, който отключи финансова паника на пазарите и това доведе до нейната оставка (…) Скандалът поради поведението Борис Джонсън, който избухна по времето на пандемията, също нанесе сериозен удар“.

Относно политическата ситуация в съседна Шотландия експертът коментира, че там има прилив на гласоподаватели от националистите към лейбъристите.

“Управляващата Шотландската национална партия се тресе от скандали. Там видяхме ред оставки и съдебни процеси“.

Фискалното положение на Великобритания не е окуражаващо. Ръстът на икономиката е скромен – около 2%. Много е възможно консерваторите да се подготвят за поражение. Те се опитват чрез популистки ходове да върнат доверието към тях.

„Основна политика на популисткото говорене стана стремежът за ограничаване на нелегалната миграция с ред спорни инициативи като това мигрантите да бъдат изпращани в Руанда и там да се обработват техните молби. Тази инициатива беше отменена от Върховния съд на Великобритания като противоречаща на действащото право“.

Коментирайки външната политика на Обединеното кралство, експертът подчерта, че се наблюдава консенсус по отношение на Украйна. Великобритания ще остане сред страните, които усилено подкрепят Киев. Също така се предприемат стъпки за сближаване с европейските страни.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.