Изборите във Великобритания ще избавят торите от мъките им

Последните 14 години управление на консерваторите изпитаха търпението на почти всички

06:52 | 23 май 2024
Обновен: 09:07 | 23 май 2024
Автор: Ейдриън Уулдридж
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Националните избори във Великобритания на 4 юли почти сигурно означават края на 14-годишното управление на торите.

Подавайки оставка, министър-председателят Риши Сунак най-накрая ще спаси консервативната администрация от мизерната ѝ съдба. Правителството кърви публично от месеци. В сряда Сунак най-накрая реши да сложи край на това, като насрочи изборите.

Нямаше очевиден повод за решението. Последните данни за инфлацията - с по-малко от очаквания спад до 2,3% - може би е премахнала всяка последна надежда, че Bank of England ще започне да намалява лихвените проценти още през юни. Сметка от около £10 милиарда за хора, на които е дадена заразена кръв, може да е лишила министъра на финансите Джереми Хънт от шанса за намаляване на данъците преди вота. Но Сунак може просто да е осъзнал това, което повечето от нас отдавна са признали: че няма смисъл да се мотае.

Защо да страдате от унижението да видите още повече депутати да преминават на другата страна? Или още по-известни депутати да обявят, че ще се оттеглят на следващите избори? Или за по-неудобни разкрития за странното поведение на депутатите?

Правителството на консерваторите - което сега е с петия премиер от 2010 г. насам - е безсмислена шарада от месеци насам. Сунак стоически се опита да го съживи, като постави пет мисии (като намаляване на инфлацията) и наложи известна дисциплина на своята своенравна партия. Напразно. Целите се оказаха неуловими, особено що се отнасяше до основния въпрос на консерваторите за имиграцията, а партията се оказа неконтролируема.

Няма съмнение, че Великобритания се е насочила към правителство на лейбъристите - първото правителство на лейбъристите след загубата на Гордън Браун през 2010 г. направи път на коалицията на Дейвид Камерън и Ник Клег. Някои изследователи на общественото мнение твърдят, че лейбъристката партия трябва да получи повече от 10 процентни пункта повече от торите, за да формира мнозинство, тъй като нейните поддръжници са по-малко ефективно разпределени (Лейбъристите натрупват супер мнозинства в някои градски райони). Но голяма част от средна Англия, сърцето на торите, сега клони към лейбъристите точно както през 1997 г., когато Тони Блеър спечели първите си от три избори.

А торите са уязвими както за либералдемократите от "синята стена", така и за възраждащите се лейбъристи на Кийр Стармър от "червената стена". Прогнозира на The Economist в момента дава на Сунак 1% шанс за победа.

Какво точно ще означава лейбъристко правителство е много по-малко ясно. Стармър свърши превъзходна работа, за да смаже левицата на предишния лидер. През 2019 г. Лейбъристката партия беше ръководена от полумарксиста Джеръми Корбин, който искаше да национализира 10% от акциите във водещи публични компании и който симпатизираше както на Русия, така и на "Хамас".

Стармър е установил контрол върху всяко ниво на партията, не на последно място върху подбора на кандидати. Но ако политиката е изкуството да разказваш история за това какво правиш с властта, тогава Стармър се е провалил. Той даде знак, че сърцето му е по-наляво от това на Блеър, като обеща да облага с данъци частните училища. Но в същото време бъдещият канцлер Рейчъл Рийвс обеща да приеме строги фискални правила, намаляване на корпоративния данък и предоставяне на повече надзор на Службата за бюджетна отговорност.

Вероятният избор на лейбъристко правителство е много повече гласуване срещу торите, отколкото гласуване за Стармър. Няма нищо от манията по Блеър преди почти три десетилетия. Стармър е широко смятан за скучна фигура с малко интересни предложения. Но има осезаемо желание да се „изхвърлят боклуците“. Трудно е да се преувеличи колко силни са настроенията против торите във Великобритания в момента - не само в лейбъристките центрове на градовете, но и в традиционно консервативни райони.

Последните 14 години на управление на торите изпитаха търпението на почти всички извън предела на издръжливостта. Дейвид Камерън подложи страната на разделителната сага за Брекзит без по-добра причина от това да реши проблем с вътрешнопартийното управление. След това твърдолинейната фракция прокара екстремен вариант на Брекзит (оттегляне както от митническия съюз, така и от единния пазар), за който никой не беше гласувал. И го направи чрез смесица от лъжи (твърдейки, че Великобритания държи всички козове в преговорите си с Европа) и партизанска война (подкопавайки правителството на Тереза Мей). Вътрешните войни в партията я натовариха с един от най-лошите лидери, които някога е имала, Борис Джонсън, който изгони много от най-талантливите млади тори. Неговият наследник, Лиз Тръс, беше още по-зле и остави министър-председателя Сунак да се движи от криза в криза.

С обявяването на избори един изключително травматичен период от британската политическа история наближава своя край. Но какво ще донесе следващият период от политическата история е много по-малко ясно.

Ейдриън Уулдридж е глобален бизнес колумнист в Bloomberg Opinion. Бивш автор на Economist, той е автор на книгата "Аристокрацията на таланта: как меритокрацията създаде съвременния свят".