Си и Путин печелят - лидерите на Азия са устремени към БРИКС

Клубът, който в продължение на години се състоеше само от пет члена, се разшири до девет с включването на Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет през януари тази година, а импулсът за добавяне на нови членове продължава

09:40 | 21 юни 2024
Автор: Филип Й. Хейманс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато руският президент Владимир Путин и китайският премиер Ли Цян приключиха с отделни срещи в Югоизточна Азия тази седмица, двамата партньори в икономическия блок БРИКС се сблъскаха с регион, който желае да се присъедини към групата, разглеждана като предпазна мярка срещу ръководените от Запада институции.

По време на интервю за китайски медии преди посещението на Ли в Малайзия министър-председателят Ануар Ибрахим заяви намерението си да кандидатства за членство в блока, след като той удвои размера си тази година, привличайки страните от Глобалния юг - отчасти чрез предлагане на достъп до финансиране, но и чрез осигуряване на политическо място, независимо от влиянието на Вашингтон. 

Миналия месец Тайланд - съюзник на САЩ по договор - обяви собствената си кандидатура за присъединяване към БРИКС, кръстен на членовете Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Блокът "представлява рамка за сътрудничество между юг и юг, от която Тайланд отдавна желае да бъде част", заяви миналата седмица пред репортери външният министър Марис Санджампонгса.

За страните, които се стремят да намалят икономическите рискове от засилващата се конкуренция между САЩ и Китай, присъединяването към БРИКС е опит да преодолеят някои от тези напрежения. Но това е и начин да се сигнализира за нарастващо разочарование от ръководения от САЩ международен ред и ключови институции, които остават под твърдия контрол на западните сили, като Световната банка и Международния валутен фонд. 

"Някои от нас, включително хора като мен, смятат, че трябва да намерим решения за несправедливата международна финансова и икономическа архитектура", заяви в интервю бившият малайзийски външен министър Сайфудин Абдула. "Така че БРИКС вероятно ще бъде един от начините да се балансират някои неща."

За Путин и китайския лидер Си Дзинпин интересът към БРИКС показва и успеха им в отблъскването на опитите на САЩ и техните съюзници да ги изолират в по-широк план заради войната в Украйна и военните заплахи към Тайван, Филипините, Южна Корея и Япония. Лидерът на Украйна Володимир Зеленски се бореше да убеди азиатските държави да подкрепят неговата мирна среща на върха в Швейцария по-рано този месец, а Путин тази седмица подписа отбранителен пакт със Северна Корея, като същевременно предупреди, че има право да въоръжава противниците на САЩ по света.

Клубът, който в продължение на години се състоеше само от пет члена, се разшири до девет с включването на Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет през януари тази година. Това беше тласък, движен до голяма степен от Китай, който се опитва да увеличи влиянието си на световната сцена.


Разширен състав на БРИКС

Друга страна от Югоизточна Азия, Индонезия, беше смятана за ранен фаворит за присъединяване миналата година, преди президентът Джоко Уидодо да посочи, че няма да бърза с решението.

Въпреки това импулсът за добавяне на нови членове продължава. Въпреки усилията на САЩ и Европа да попречат на страните да контактуват с Москва, представители на 12 държави, които не са членки, се явиха на диалога на БРИКС в Русия този месец. Сред тях бяха дългогодишни врагове на САЩ като Куба и Венецуела, но също и държави като Турция, Лаос, Бангладеш, Шри Ланка и Казахстан.

Присъства и Виетнам, който миналата година подобри връзките си с Вашингтон, което се разглежда като отпор на нарастващото влияние на Пекин в региона. Ханой следи напредъка на групировката с "жив интерес", както се изрази държавната телевизия "Гласът на Виетнам" миналия месец. 

"Виетнам винаги е готов да участва и да допринася активно за глобални и регионални многостранни механизми", заяви тогава говорителят на Министерството на външните работи Фам Тху Ханг.

Виетнам приветства руския лидер тази седмица въпреки силните възражения на САЩ с мотива, че "никоя страна не трябва да дава на Путин платформа, за да насърчава агресивната му война" в Украйна. Виетнам и Русия имат връзки още от времето на Студената война и съветската епоха. 

В съвместното си изявление, публикувано след приключването на разговорите, Русия приветства участието на Виетнам в диалога по-рано този месец и заяви, че те ще "продължат да укрепват връзките между страните от БРИКС и развиващите се страни, включително Виетнам".

Не беше ясно доколко БРИКС е била част от разговорите на Путин при закрити врата във Виетнам, въпреки че двете страни обещаха да засилят сътрудничеството в областта на отбраната и енергетиката. Китайският Ли използва пътуването си до Малайзия, за да задълбочи търговските и икономическите връзки и да ускори изграждането на големи проекти. 

Неудобна група
След тазгодишното разширяване БРИКС планира да покани държави, които не са членки, да участват в следващата среща на върха в руския град Казан през октомври. Самото провеждане на събитието дава на Москва възможност да покаже на света, че не е напълно изолирана от западната опозиция на войната в Украйна. 

"Не е тайна, че Вашингтон не обича БРИКС, особено с членството на Иран и Русия", казва Скот Марсиел, бивш посланик на САЩ в Индонезия, Мианмар и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. 

В същото време, колкото по-голям става блокът, толкова по-малко вероятно е да се намери консенсус по ключови въпроси, каза той. "Моето усещане е, че Вашингтон вероятно не аплодира стъпката на Тайланд и Малайзия да се присъединят към него, но не мисля, че това ще предизвика огромни трусове."

Представители на Държавния департамент на САЩ не отговориха веднага на молбата за коментар. 

Потенциалните ползи от присъединяването към БРИКС излизат извън рамките на геополитиката. 

33 милиарда долара
Членовете на блока се съгласиха да обединят 100 млрд. долара резерви в чуждестранна валута, които да могат да си предоставят взаимно при извънредни ситуации. Групата също така основа Нова банка за развитие - институция по модела на Световната банка, която от началото на дейността си през 2015 г. е одобрила заеми на стойност почти 33 млрд. долара, предназначени главно за водни, транспортни и други инфраструктурни проекти.

Този инвестиционен пул би бил полезен в Югоизточна Азия, където официалното финансиране за развитие е намаляло до най-ниското ниво от 26 млрд. долара през 2022 г., според доклад от този месец на базирания в Сидни Институт Лоуи.

Друга привлекателна причина за членството, казва Саифуддин от Малайзия, са остатъчните негативни настроения към институции като МВФ, който прокарва мерки за строги икономии, понякога обвинявани в региона за задълбочаване на икономическите трудности, причинени от азиатската финансова криза в края на 90-те години.

Вашингтон не се бави. Той задълбочи връзките в областта на сигурността в региона по въпроси като борбата с тероризма и със страни като Виетнам и Филипините, които са все по-загрижени за споровете си с Пекин в Южнокитайско море. Но тъй като съревнованието между великите сили се засилва навсякъде, регионът също така признава, че трябва да застрахова залозите си.

"Все по-малко е пространството за маневриране на по-малките държави", казва в интервю Онг Кенг Йонг, бивш генерален секретар на Асеан. "Присъединявайки се към организации като БРИКС, страните дават сигнал, че искат да бъдат приятелски настроени към всички страни, а не само към САЩ и техните съюзници."