Путин заминава за Саудитска Арабия

Брус Айнхорн, Bloomberg

11:58 | 5 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Bloomberg научи, че руският президент Владимир Путин ще посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Това е едно от редките му пътувания след като нареди нахлуването в Украйна. Брус Айнхорн е с нас за повече подробности. Можем много да говорим, но да започнем с енергийните въпроси.

Те вероятно са водещи в дневния ред. Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - всички тези държави са членове на ОПЕК+, а според запознати, това са двете държави в Близкия изток, които ще посети президента Путин.

Саудитският министър на енергетиката, принц Абдул Азиз, вчера заяви пред Bloomberg, че Саудитска Арабия би искала Русия да се ангажира с намаляване на производството. Нещо, което до сега не успяваха да накарат руснаците да направят.

Но като оставим това настрани, между тези държави е налице сътрудничество на високо ниво, когато говорим за енергийна политика. Почти сигурно е, че разгорите ще включват и ситуацията в Израел и Газа както и други геополитически въпроси.

Може ли да се спрем по обстойно на това, защото вие споменахте редица геополитически въпроси, които са заплаха за света. Как тези срещи се вписват в случващото се в момента?

Самият факт, че това е посещение от страна на президента Путин говори сам по себе си, защото Владимир Путин не може да пътува до много държави заради заповедта за арест издадена от Международния наказателен съд по обвинения във военни престъпления. В резултат на това, Путин не може да пътува навсякъде.

Например той не присъства на срещата на БРИКС в Южна Африка по-рано тази година, не присъства и на срещата на Г-20 в Индия.

Но напоследък той пътува по-често: през октомври посети Китай, след което имаше визити в няколко държави в централна Азия, включително в Казахстан, а сега ще посети и Саудитска Арабия и ОАЕ в Близкия изток.

Това подсказва, че Путин се чувства по-уверен да пътува поне до някои държави, в които смята, че няма причина да се тревожи от арест заради военни престъпления.