Революцията на AI идва при фермерите, които отглеждат една трета от храната ни

ИИ може да бъде мощен инструмент за бедните фермери в Малави. В света има 600 милиона дребни земеделски стопани, които отглеждат една трета от храната в света, а изкуственият интелект може да е спасение за тях

20:00 | 14 юни 2024
Автор: Франк Джомо, Антъни Сгуазин
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В село Ндодо, на 25 мили южно от столицата на Малави Лилонгве, фермери се събират в сянката на акациево дърво, докато глас от смартфон им казва как да се отърват от бръмбар, който унищожава реколтата им от сладки картофи.

Съветите, предлагани от приложението на местния език чичева, са един от първите примери за това как изкуственият интелект се използва в помощ на земеделските производители в някои от най-бедните части на света. Приложението, управлявано пилотно от базираната в Чикаго организация с нестопанска цел Opportunity International, наречено Ulangizi - което се превежда като "Съвет" - работи в WhatsApp и използва данни от ChatGPT и англоезичния селскостопански наръчник на правителството на Малави, за да отговаря на въпроси или да диагностицира болести по културите и селскостопанските животни.

"По-голямата част от нашите хора не умеят да четат и пишат", казва Анна Чимализени, 36-годишна майка на три деца, която в качеството си на правителствен агент за подпомагане на земеделските производители демонстрира на земеделските производители приложението. "Аз съм там, за да им помогна да напишат проблемите, които имат в техните стопанства, и да прочета отговора от тяхно име. Те също така имат възможност да изслушат отговора чрез гласови бележки, които идват на нашия местен език." 

Приложението може да се превърне в изключително важно за 3,1 милиона семейства, които разчитат на дребното земеделие, за да се издържат в тази държава без излаз на море в Южна Африка. Пускането му в действие идва след опустошителния циклон "Фреди", който премина през Малави в началото на 2023 г., разсели почти 100 000 души, остави нивите наводнени и почти унищожи годишната реколта от соя.  

Въпреки че изкуственият интелект се използва все повече в селското стопанство в големи части от развития свят - от Китай до САЩ и Европа, появата му в по-бедните страни и при фермерите, осигуряващи си прехраната, е сравнително нова. Успехът на приложението Ulangizi в Малави, където дребното селско стопанство осигурява препитание на над 80 % от 21-милионното население на страната, може да проправи пътя за въвеждането му и на други места по света. В света има 600 милиона дребни земеделски стопани, които отглеждат една трета от храната в света. 

"С циклона Фреди видяхме колко бързо едно климатично бедствие може да опустоши икономиката и хранителната система и нашите агенти за подкрепа на фермерите ни казаха, че Ulangizi може да им помогне не само да се справят с последиците от Фреди, но и да се подготвят за тях", каза в интервю Грег Нелсън, главен технологичен директор на Opportunity и бивш изпълнителен директор на Microsoft Corp. 


ИИ може да бъде мощен инструмент за бедните фермери в Малави. Циклонът "Фреди" преминава през югоизточната част на африканската държава в началото на 2023 г.

След като пилотният проект току-що приключи, неправителствената организация събира качествени данни чрез анкети и фокус групи, за да прецизира приложението, тъй като се стреми да разшири обхвата му.

"Водим разговори с други държави, в които работи Opportunity", казва Нелсън. "Предвид факта, че разполагаме с мрежи от агенти за подпомагане на земеделските производители в цяла Субсахарска Африка, вече имаме система за разпространение на инструмента. Инструментът е лесен за създаване, но това, което отнема време, е валидирането - трябва да сме сигурни, че разполагаме с правилното съдържание, правилните партньори и правилните езици."

Въпреки че разходите за пилотния проект Ulangizi бяха покрити от Opportunity, който се финансира от партньори, сред които Cisco Systems Inc. и Mastercard Inc. сега той търси финансиране за по-широко разпространение в Малави и на други места по света. Opportunity заяви, че финансирането ще дойде от корпоративни и филантропски донори. 

Дребните земеделски производители обикновено живеят в крайна бедност, а стотици милиони по света се нуждаят от достъп до най-добрите практики, каза Тим Стронг, ръководител на отдела за финансиране на селското стопанство в неправителствената организация.

"Понастоящем дребните фермери произвеждат само около 20-30% от потенциалния си добив", каза той. "Земеделието трябва да удвои производителността при добива на зърно и да утрои добива на зеленчуци, за да изхрани планетата до 2050 г., така че това е критично място, за да се гарантира, че дребните земеделски стопани ще станат най-добрите производители, които могат да бъдат."

Групата започна с Малави, където правителството на страната беше отворено за работа с агенции за помощ като Световната програма по прехраната и за търсене на помощ за зависимото от селското стопанство население - особено след циклона "Фреди". 

Въпреки че правителството разполага с агенти за разпространение на земеделски продукти, те просто не са достатъчно. В национален мащаб съотношението е един агент на 2500 до 3000 земеделски домакинства, при препоръчително един на 500 до 700 домакинства. Около столицата има само 341 съветници за почти четвърт милион земеделски производители, казва Уебстър Джаси, служител по методиките за разширяване на земеделието в Лилонгве Запад, като добавя, че посещението на всеки земеделски производител "е голяма задача".

Тези показатели правят приложението Ulangizi привлекателно.

"Само през март тази година прасетата ми получиха малки ранички и аз не знаех как да опиша това", казва Грейс Калембера, 40-годишна фермерка. "Нашият агент за подкрепа на фермерите ни предложи просто да направим снимка и да я изпратим. Направихме го и приложението обясни подробно от какво страда прасето и какво лекарство да купя. Ако имахме това приложение миналата година, може би нямаше да загубя толкова много от прасетата си." 

Разбира се, има и предизвикателства. В Ндодо има само един смартфон за 150 селяни, казва Чимализени. Освен това свързаността не е повсеместна в Малави, а разходите за данни, макар и едни от най-ниските в Африка, все още са твърде високи за фермерите в една от най-бедните страни на континента. 

"Мобилната мрежа на това място е лоша", казва Санкхани Мтосо, фермер от село Чисека в покрайнините на Лилонгве. "Освен това цената на пакета данни е висока за нас, дребните фермери, чиито доходи не са постоянни."

Около два милиона малавийци имат достъп до интернет, а регистрираните сим-карти са 12 милиона, казва пред Bloomberg Мозес Кункую, министър на информацията на страната. Въпреки това достъпът до смарт устройства е ограничен, каза той. Все пак фермерите могат да получат достъп до WhatsApp на някои от най-елементарните телефони. 

Фермерите, които са участвали в изпитанията на приложението за изкуствен интелект, казват, че то им спестява време и пари.

"Работата с приложението е по-бърза", каза Марон Галета, 32-годишен баща на две деца. "В миналото можехме да чакаме с дни да дойдат специалистите по земеделие и да решат каквито и да е проблеми в нашите ферми. Това вече не е така. Само с едно натискане на бутона имаме цялата информация, от която се нуждаем."