Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Политическата нестабилност застрашава земеделските субсидии за 2025 г.

Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари, "Бизнес старт", 18.04.2024 г.

10:30 | 18 април 2024
Обновен: 11:03 | 18 април 2024
Автор: Даниел Николов

Политическата нестабилност в страната засяга плановете на земеделските производители за следващия програмен период и изплащането на субсидиите, които са най-забавени за овощарите от всички сектори в земеделието. Без държавна политика и подкрепа в сектора за плодове и зеленчуци, секторът няма как да съществува, а такава стратегия липсва от 15 години. Това коментира Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Безпрецедентно, очертаването тази година още не е започнало - по принцип кампанията тече от 1 март. Притесняваме се, защото има крайни срокове, които възпрепятстват изплащането на субсидиите навреме следващата година."

Около 70% от годишните разходи в овощарството се правят в периода февруари-април, а до момента производителите не са получили нито едно от основните си плащания, което забавя дейности и ще има негативен ефект върху реколтата; зеленчукопроизводителите не могат да заплатят за нужния им разсад, така че площите ще намалеят изключително много, каза Колев.

В Дунавския регион вече се очаква изключително малко продукция за свеж пазар и изключително много за преработка заради ниското качество, каза Колев. Това идва след ниската реколта през 2023 г.

"На пазара за пресни плодове и зеленчуци ще ядем отново вносни, а нашите ще отидат за преработка."

Цените за българските производители зависят от външни фактори, тъй като размерът на производство в страната е малък и не може да оказва сериозно влияние върху европейските нива, каза Колев.

"Тази година се очаква свръхреколта от праскови в Гърция, което автоматично означава, че цената ще е ниска. Поляците диктуват цената на ябълките."

Бюрокрацията е друг сериозен проблем през земеделците, като тя се увеличава всяка година и в един момент производителите няма да имат време да се занимават със земеделие, каза Колев.

"Да не говорим, че се върви към самоочертаване - всеки един сам на село да се самоочертае чрез системата, което ще е невъзможно. Системата е толкова сложна, че се опасям да не отпусна да отбележа някоя мярка или документ, и това да ме лиши от субсидия за цялата година."

Една част от сложността се дължи на изискванията по Зелената сделка, но друга е заради опитите на българската администрация да прехвърлят тежестта върху производителите, каза Колев.

"Зелената сделка беше много хубаво нещо, само че преди Covid и войната... Решенията, които се взеха са абсолютно неактуални и неприложими в момента", като европейската продукция губи позиции на световния пазар.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.