Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фермерските протести със сигурност ще наложат промени в Зелената сделка

Пламен Абровски, юрист и бивш председател на земеделската комисия в НС, "Бизнес старт", 14.02.2024 г.

12:57 | 14 февруари 2024
Обновен: 06:48 | 16 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

Протестите на земеделците в ЕС ще продължават докато няма сериозно преразглеждане на Зелената сделка, или докато не постигнат споразумения за финансова подкрепа от националните правителства. Зелената сделка няма как да бъде променена бързо, а и предстоят евроизбори, така че основни промени може да се очакват най-рано след година. Зелените политики са наложителни заради промяната на климата, но земеделието в ЕС е натоварено с изключително сурови регулации и правила, по които фермерите никога не са работили. Както в ЕС, така и в България, земеделците показаха на политиците, че е нужна промяна и фермерите ще продължат да настояват за нея. Това коментира Пламен Абровски, юрист и бивш председател на земеделската комисия в НС, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Това се случва в земеделието в световен мащаб - България и ЕС ще пазят околната среда, а всички останали няма да пазят околната среда и ще произвеждат както им е по-лесно. Така те са много по-конкурентноспособни отколкото българските и европейските земеделски производители. Със сигурност Зелената сделка ще бъде преразгледана и се надявам в голямата си част да бъде променена или поне да бъдат дадени основите за нейно бъдеще развитие, а не сега да се случи веднага."

Забраната за употреба на пестициди без да се дава алтернативно средство за защита на културите само ще оскъпи продукцията, а в Северна Македония такива забрани не важат, а вносът оттам е разрешен, даде за пример Абровски.

"Какво се оказва - македонският производител внася 30 ягодки, българският е произвел 10. Къде е себестойността и къде е разликата?"

В момента няма плащания за земеделие от ЕС, а за екология, като производителите трябва да постигнат набор от изисквания, преди да започнат да получават средства, каза Абровски. "Това трябва да се промени."

Протестите започнаха с германските фермери, които бяха разгневени от липсата на субсидии за горива, и след това недоволството се насочи към политиките. "Не можеш да искаш само пари, трябва да искаш и политики. Това се случи и в България - протестите започнаха за политики, но ще свършат с пари."

След протестите на земеделците през септември 2023 г. беше подписан меморандум, който в голямата си помощ не беше изпълнен от държавата освен парите заради Украйна, каза Абровски. Според него министерство на земеделието е започнало тогава кампания да раздели земеделците, за да предотврати бъдещи протести. Ако министърът на земеделието Кирил Вътев не бъде сменен при ротацията, протестите ще продължат, добави Абровски.

Как се справят българските фермери в битката с климатичните изисквания, финансови трудности и вносът от Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.