Китайската стомана за $8,5 млрд. кара Латинска Америка да посегне към въвеждане на мита

Китайският внос заплашва да извади от бизнеса латиноамериканските производители на стомана и да изложи на риск общо 1,4 милиона работни места

20:00 | 21 май 2024
Автор: Джеймс Атууд, Мариана Дурао, Андреа Харамийо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една след друга латиноамериканските държави следват стъпките на САЩ и Европа, като налагат забранителни мита върху китайския внос - напрежение в иначе уютните отношения. 

През последните няколко седмици Мексико, Чили и Бразилия повишиха, а в някои случаи и повече от два пъти, митата върху стоманени продукти от Китай. Възможно е и Колумбия да последва примера им. 

Тези налози може да изглеждат нестандартни, като се има предвид как азиатската суперсила се е утвърдила в Латинска Америка през последните години. Китай се превърна в най-големия купувач на суровини от региона и в основен инвеститор. В същото време Латинска Америка предостави на Китай още един пазар за продажба на стоки, тъй като той е изправен пред строги американски и европейски мита. Той изпраща в Латинска Америка близо 10 млн. тона стомана годишно на стойност 8,5 млрд. долара - огромен скок от едва 80 500 тона през 2000 г., според регионалната асоциация на производителите на стомана Alacero. 

Сега тези взаимоотношения са подложени на изпитание от глобалния завой към протекционизъм и потока от китайски внос, който заплашва да извади от бизнеса латиноамериканските производители на стомана и да изложи на риск общо 1,4 милиона работни места. 

Latin America
Китайският износ на стомана се покачва, докато цените се сриват. Износът на 26 млн. тона през първото тримесечие е най-голям от 2016 г. насам

„Това е важен тест за интересите и намеренията на Китай“, заяви Маргарет Майерс, директор на Програмата за Азия и Латинска Америка в Междуамериканския диалог. Това е и „тест за решимостта на Латинска Америка да се противопостави на един изключително важен икономически партньор“. 

Бразилия скоро ще въведе система от тарифни квоти, за да спре хищническото формиране на цените на вносните сплави. Въпреки че в официалното съобщение не се споменава Китай, зад мярката стои миналогодишният 62% скок на китайските доставки до 2,9 млн. тона, твърдят хора, запознати с въпроса.

„Това е знак за света, че в Бразилия има правила - тя не е ничия земя“, каза Марко Поло де Мело Лопес, ръководител на индустриалната асоциация Aco Brasil, който води преговори с правителството в продължение на девет месеца, преди то да обяви новите правила. 

Latin America
Доставките на стомана от Китай нарастват. Страните от Латинска Америка отбелязват скок във вноса на сплави

Отблъскването на Китай обаче може да бъде изпълнено с рискове - особено за по-малките икономики, ориентирани към износ, които разчитат на китайското търсене за продажбите си на суровини - от череши до мед. 

Има много примери за спиране на покупки и инвестиции от страна на Пекин в отговор на несправедливи и едностранни мерки. В отговор на широкообхватните антидъмпингови мерки Китай за кратко време забрани вноса на соеви продукти от Аржентина. След ареста на ръководител на Huawei във Ванкувър през 2018 г. Китай блокира доставките на рапица от две канадски компании. 

Министерството на търговията на Китай не отговори на искането за коментар относно неотдавнашните мита, наложени от латиноамериканските държави.

За самопровъзгласилия се за лидер на глобалния Юг съществува и по-широк символичен риск, който идва с потенциалния обединен фронт срещу неговия износ. 

„В някои отношения тези развиващи се страни са по-добрият индикатор за глобалните търговски настроения спрямо Китай“, казва Кристофър Беддор, заместник-директор на изследванията за Китай в Gavekal Dragonomics. „Те подсказват, че протекционистките стени срещу китайските стоки се издигат на много различни места, а не само в богатите страни.“

Екзистенциална криза
Търговските отношения на Латинска Америка с Китай в много отношения имат и положително въздействие върху региона. 

Икономиката на Чили, например, се е възползвала значително от изпращането на суровини в Китай и обратното изкупуване на преработени или произведени стоки. Стратегията за свободна търговия на страната, включваща двустранни споразумения с Китай и САЩ, отвори огромни пазари за нейното грозде, вина, сьомга, дървесна целулоза и минерали, което ѝ помогна да се превърне в една от най-проспериращите държави в региона.

Но подобно на други икономики, ориентирани към износ на суровини, Чили изпитва трудности да се конкурира на пазарите надолу по веригата, като например превръщането на суровия литий в компоненти за батерии или на желязната руда в стоманени продукти.  

Latin America
Внос на китайско желязо и стомана в Латинска Америка

За Бразилия най-добрите в света залежи на желязна руда не са достатъчни, за да направи стоманодобивните си заводи конкурентоспособни на Китай, дори и да е развила известен производствен капацитет.

Вземете за пример минната компания Vale SA, която добива богата желязна руда от червената земя на бразилска Амазония. Голяма част от нея се транспортира на 10 000 мили до китайското пристанище Циндао и се вкарва в някоя от стотиците огромни стоманодобивни фабрики в страната. Там тя се бластира и оформя в основни сплави. 

Проблемът е, че когато част от тази стомана пътува в обратна посока, тя пристига при бразилските производители с голяма отстъпка от цените, които се начисляват от местните стоманодобивни заводи, собственост на Gerdau, CSN и ArcelorMittal. 

В Колумбия, където китайските доставки пристигат с 50% отстъпка, производителят на стомана Paz del Río поиска от правителството да повиши вносните мита и да му помогне да се върне към рентабилност, заяви главният изпълнителен директор Фабио Галан в интервю миналия месец. Според компанията притокът на китайска сплав не само излага на риск работните места, но и напълно измества вноса от Бразилия и Мексико. През годината до април 92% от вноса на стоманена тел е от Китай и Русия.

Latin America
Багери преместват желязна руда в мина на Vale SA в Парауапебас, щат Пара, Бразилия. Снимка: Дадо Галдиери/Bloomberg

Latin America
Металургичен завод в Юмбо, Вале де Каука, Колумбия. Снимка: Кол/Bloomberg

„Най-големият риск е стоманата да се превърне в поредния пример за аргумента, че Китай изнася излишния си капацитет“, каза Беддор. „Това е особено голям проблем, защото стоманата може да накара развиващите се страни да приемат този разказ по начин, по който не биха го направили по отношение, да речем, на електрическите превозни средства.“ 

В същото време китайските инвеститори са ключов партньор и за латиноамериканските държави, които искат да развият икономиките си, базирани на суровини, по-надолу по веригата. Страната се е превърнала в голям инвеститор в Латинска Америка и Карибския басейн, инвестирайки 187,5 млрд. долара в периода 2003-2022 г. в отрасли като енергетика, транспорт и минно дело, според доклад на Междуамериканския диалог.

Въпреки че китайските разходи в региона се забавиха в последно време, инвестициите продължават в ключови отрасли. Индустриалната и търговска банка на Китай се разраства в Аржентина. В Бразилия компанията BYD Co. изгражда първия си завод за електрически автомобили извън Азия и планира да обяви още един в Мексико до края на годината. В Чили BYD и Tsingshan разработват фабрики за литиеви катоди. От 2005 г. насам Китайската банка за развитие и Китайската банка за експортен внос са предоставили 136 млрд. долара под формата на заеми за региона. 

Latin America
Преки чуждестранни инвестиции на Китай в критични метали и минерали в Латинска Америка

С неотдавна наложените мита латиноамериканските държави може би залагат на това, че Китай вече е толкова здраво стъпил в региона, че Пекин няма да предприеме репресии. Очаква се президентът Си Дзинпин да направи първото си пътуване до Южна Америка от пет години насам за срещите на върха на лидерите на АПЕК и Г-20, което ще постави нов акцент върху отношенията в региона.

Latin America
Офис сградата на Индустриалната и търговска банка на Китай ICBC в Буенос Айрес. Снимка: Сара Пабст/Bloomberg

Освен това, макар че количеството китайска стомана, влизащо в Латинска Америка, е значително за региона и вредно за местните заводи, то е около 1% от милиарда метрични тона, които китайските заводи произвеждат всяка година. Това може да сведе до минимум риска от раздразнение на Пекин.  

„Тези страни потенциално имат по-голямо влияние, отколкото в миналото, защото са по-важни като дестинация за много от тези стоки“, каза Майерс. „Въпреки това те все още са изключително зависими от Китай. Така че всички ще се движат по тази тънка линия.“

„Лепенка“
За страните от Латинска Америка, произвеждащи стомана, налозите все още не са идеално решение.

Например новите строги мита в Чили ще повишат разходите във важната минна промишленост, която използва стоманени топки за смилане на рудата.

„Необходимо е да се покаже отговор на дилемите, предизвикани от икономическата глобализация“, казва Франсиско Урдинес, директор на Nucleo Milenio Iclac, чилийски мозъчен тръст, който изследва китайско-латиноамериканските отношения. „Но това не е фундаментално решение. Това е само лепенка, която в крайна сметка генерира преразпределение от потребителите към производителите“.

Разбира се, съществува и въпросът за дъмпинга на стоманата - практика, при която продуктът се продава на много по-ниска цена от местните конкуренти. Повишаването на тарифите няма да е достатъчно, за да се спре това в Бразилия, казва Умберто Барбато, който оглавява националната асоциация на електронната индустрия Abinee, която е значителен потребител на стомана. Вместо това правителството трябва да даде приоритет на закупуването на продукти с местно съдържание, каза той. „Китайците имат голяма гъвкавост да променят цената.“

Latin America
Желязната руда се освобождава на товарен кораб на пристанището в залива Сепетиба в Рио де Жанейро. Снимка: Дадо Галдиери/Bloomberg

Въпреки че водещият бразилски производител на стомана Gerdau приветства новата тарифна квота на страната, главният изпълнителен директор Густаво Вернек предупреди, че тя няма да реши дългосрочния проблем с конкурентоспособността на местната индустрия, като например високите разходи за енергия. 

„Китай ще превърне износа в основен източник на финансиране“ за прехода на страната от индустриализация към икономика, в по-голяма степен ориентирана към потреблението, заяви Вернек пред журналисти на пресконференция. 

Като цяло защитата на стоманата в Латинска Америка е много по-ограничена от митата, които бившият президент Доналд Тръмп въведе по време на своята администрация. Това само увеличава вероятността Китай просто да се опита да защити делата в Световната търговска организация, смята доцентът от Университета в Куинсланд Скот Уолдрон. 

„Всякакви контрамерки ще бъдат ограничени“, казва Беддор. 

Според него официалните лица вече са „започнали да ограничават производството на стомана и това вероятно ще бъде основният фокус занапред, а не как да се предприемат ответни мерки срещу разстроените търговски партньори“.