В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Западът изпусна момента да стане основен партньор на страните в Латинска Америка

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 12.04.2024 г.

16:30 | 12 април 2024
Автор: Георги Месробович

В Латинска Америка се наблюдава безпрецедентна ситуация, в която витае разделение между държавите и валят нападки между лидерите им. Това се вижда и между държави смятани за приятелски. „Това говори за една слаба свързаност и тя е породена от тези силно лидерски движения, които са завзели властта. Тенденцията в региона е за засилване на връзките с Китай, тъй като азиатската страна им предоставя най-добрите условия за сътрудничество за разлика от ЕС и САЩ, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в интервю за предаването "В развитие"

Полицията в Еквадор щурмува мексиканското посолство в страната, за да залови, укриващия се там, бивш вице-президент на страната. Мексико отвърна, с охлаждане на дипломатическите отношения, а страните в региона осъдиха постъпката, тъй като тя противоречи на международното право. Нахлуването в дипломатическата мисия на друга държава се счита за нарушаване на суверенитета, като в случая бе използвано с вътрешни цели, каза Цицелков. Длъжностните лица в Еквадор казаха, че са прибегнали към щурма, тъй като преследват бившия вице-президент по криминални обвинения.

„(Актът) показва, че тези идеологически разделения не са толкова ясни. По-скоро в момента в Латинска Америка наблюдаваме една война на индивидуализъм – силно авторитарни лидери, силно лидерски партии, които с много крайни позиции трудно намират общо решение и виждаме и странни съюзи.“

Гостът обясни, че президентът на Еквадор е направил този ход, заради предизборните си обещания за липса на толерантност към престъпността.

Китайското икономическо присъствие се засилва в Латинска Америка, като вече 21 държави са подписали „Пояс и път“. Сътрудничеството и инвестициите са насочени в секторите на ВЕИ, новите технологии и добив на суровините, нужни за зеления преход като литий и мед. Със засилващото се партньорство се увеличават и притесненията от страна на САЩ. Очаква се стокообмена между Китай и държавите в Латинска Америка да достигне 700 милиарда долара в следващите години, от нивата на 500 милиарда долара в момента. Гостът допълни, че тенденцията е за увеличаване както на връзките с Китай, така и с тези със САЩ.

Гостът обясни, че Западът е изпуснал момента, в които е можел да стане основен партньор на държавите в Латинска Америка, като им помогне с икономическия възход. Това се дължи на по-лошите условия на сътрудничество, които ЕС и САЩ предлагат, спрямо тези на Китай. Азиатската страна подкрепя и изолационните режими като Куба и Никарагуа, които не биха съществували без нейната подкрепа.

В региона се наблюдава безпрецедентна ситуация, в която витае разделение между държавите и валят нападки между лидерите им. Това се вижда и между държави смятани за приятелски.

„Това говори за една слаба свързаност и тя е породена от тези силно лидерски движения, които са завзели властта – независимо леви или десни, по-скоро може да ги разглеждаме като крайно популистки, националистически. Личността на президентите вече играе по-голяма роля, отколкото сме свикнали. Тези традиционни съюзи между държавите не са така силни. Един такъв, от който страда тази общност е между Бразилия и Аржентина.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.