В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ и Китай се борят за влияние в Перу, докато президентът е замесен в "Rolexgate"

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 05.04.2024 г.

15:50 | 5 април 2024
Автор: Георги Месробович

Президентът на Перу Дина Болуарте е разследван по обвинения за незаконно обогатяване, като Болуарте е притежавала изключително скъпи бижута и часовници, които не съответстват на възнаграждението и средствата ѝ. Крайно непопулярният лидер се бори за оцеляване на поста, на който шестима президенти не се задържаха в последните 5 години. В страната китайското влияние нараства, което поражда опасения от САЩ. Но с последните си ходове Перу прави крачка назад от влиянието на Китай, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

В Перу се разрази така нареченият „Rolexgate”, като органите на реда конфискуваха от президента Дина Болуарте изключително скъпи часовници и бижута по обвинения в незаконно обогатяване. След като президентът Педро Кастильо бе отстранен на власт идва неговият вицепрезидент, а именно Болуарте. В миналото тя е била кандидат на местни избори на крайна марксистка партия, но след като идва на власт като президент се отрича от левите идеи и в момента управлява с крайно дясно мнозинство в Конгреса, каза Цицелков. Той припомни, че в Перу в последните 5 години константно се сменят президенти и допълни, че Конгреса в страната е изключително силен, правейки импичмънта на президент лесен.

Одобрението на Болуарте е изключително ниско, като данните сочат, че то е под 10% преди да се разрази скандалът. Тя е крайно не популярна сред коренното население в страната, което представлява над 60% от всички граждани, но интересното е, че получава одобрението на голяма част от собствениците и управителите на минните компании в Перу. Повечето държави в Латинска Америка не признават Болуарте за легитимен президент, като тя получава одобрението само от няколко държави, включително САЩ, Бразилия, Чили и Испания.

„Износа на Перу би бил много по-голям, ако не беше проблемът с Панамския канал, защото той е основен за търговията на Перу. Болуарте се опитва да оцелее, според мен няма да ѝсе получи. Ние знаем, че големите икономически и световни интереси до голяма степен определят политиката в Перу, за съжаление.“

Въпреки скандала, предложеният нов кабинет от Болуарте бе приет в Конгреса. Гостът обясни, че Перу е страна, в която много лесно изцяло нов и непознат за гласоподавателите кандидат да се яви на избори и да ги спечели. Той допълни, че има сериозни съмнения за компетентността на Блоуарте да заема президентския пост, а през управлението си получава сериозни критики от гражданите.

Изглежда, че Перу се отдръпват от споразумението си с Китай за построяване на пристанище в южноамериканската страна. Това до известна степен се дължи на натиск от САЩ, които се притесняват от засилващото се влияние на Китай в региона. Китай инвестира изключително много в страната в различни сектори, тъй като това е част от тяхната програма „Пояс и път“.

В момента Китай има изключително влияние в енергетиката на страната, като притежава огромна част от фотоволтаичните системи там. Азиатската страна се е насочила и към минната индустрия в Перу, тъй като в страната има залежи на литий и мед, които са ключови суровини за прехода към въглеродна неутралност. Китай също така има огромни инвестиции в технологичния сектор и комуникациите, като цялата 5G мрежа на Перу е изградена от китайската Huawei.

Китай представя своята политика, като алтернатива на САЩ в региона и твърдят, че не целят хегемония, а само икономическо сътрудничество, което е изгодно и за двете страни. Страната често дава кредити без допълнителни правила, като тези на ЕС и САЩ и прави изгодни инвестиции, но Китай рядко зачита правата на местните работниците и техните възнаграждения.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.