В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След съкрушителна победа най-симпатичният диктатор решава дали да върне демокрацията

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, "В развитие", 09.02.2024 г.

15:23 | 9 февруари 2024
Обновен: 09:50 | 12 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

Найиб Букеле спечели една от най-големите изборни победи новата световна история, като гласоподавателите в Ел Салвадор подкрепиха драконовската му политика срещу бандите и му дадоха втори президентски мандат с мнозинство от около 83%. Вечерта след изборите в неделя Букеле каза, че опозицията се е "изпарила" и че неговата партия също е спечелила 58 от 60-те места в Конгреса. Малко след това избирателната комисия на страната обяви, че има технически проблеми, и все още няма официални резултати. Опозицията признава втория мандат на Букеле, но оспорва резултатите за Конгреса. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Огромната подкрепа от населението идва, след като Ел Салвадор се превърна в една от най-мирните държави в региона след години, в които беше считана за най-несигурната, като годишните убийства бяха достигнали 103 на всеки 100 хил. Това се случи в резултат на силовите мерки на Букеле през последните години и обявеното извънредно положение, каза Дечева.

Тук е значението и на спора за изборите за Конгрес. През 2021 г. партията на Букеле смени петима от съдиите в Конституционния съд на страната и благодарение на тази смяна стана възможно президентът да обяви извънредно положение, напомни Дечева. Бяха арестувани 75 хил. души и Ел Салвадор стана страната с най-голямата част от населението си в затвора.

"Много бяха задържани без сериозни обвинения; някои от тях даже нямаха достъп до правна подкрепа. Най-притеснителното за защитниците на правата на човека беше, че журналисти и защитници на права бяха подведени (под отговорност) по същата тази линия на пречещи на властта."

След освобождаването им тези хора не изразяват мнението си за режима от притеснения да не бъдат върнати обратно в затвора. Управлението с укази на Букеле остава възможно заради доминиращата му позиция в Конгреса, каза Дечева.

В момента салвадорците се радват на възродилата се сигурност в страната, но се надигат гласове, че след изборите вече е време да се тръгне от авторитарния режим към демократичните институции и демократичната форма на управление.

"Букеле - шегувайки се, но и доста насериозно - казваше, че е най-симпатичният диктатор. Когато наложи това извънредно положение доста се заиграваше със собствения си избор на диктатор. В момента след тези избори той започва да продава образа си като "цар-философ" в отправка към древноримските императори... Категорично знаем, че той има нужда да консолидира позицията си, за да може да продължи. Знаем, че страните около Ел Салвадор - най-вече САЩ - го поздравиха за тази победа, защото благодарение на тази стабилност в страната, онзи имиграционен натиск от Ел Салвадор на южната граница на САЩ практически вече не съществува."

САЩ може и да са се изказвали срещу някои от политиките на Букеле, но го показват като надежден партньор и разчитат на неговото сътрудничество. Ще бъде много важно как тези външни партньори приемат новия режим на Букеле.

До каква степен този режим ще бъде демократичен ще зависи от резултатите на ръчното преброяване на бюлетините, което вече започна, каза Дечева. Ако има големи разминавания, опозицията ще поиска нови избори за Конгрес на 3 март заедно с местните избори, но вероятно ще остане силно изолирана, даже да получи десет гласа в Конгреса.

Докъде се простираше влиянието на салвадорските банди и може ли и други страни в региона да приложат мерките на Букеле може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.