$200 милиарда за M&A сделки не бяха достатъчни за петролния сектор на САЩ

Все още има твърде много енергийни компании, които преследват твърде малко капитали

20:30 | 12 април 2024
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори след рекордните 200 милиарда долара в сделки миналата година, американските производители на петрол и газ не са се консолидирали достатъчно. На базата на барел все още има твърде много компании, твърде много главни изпълнителни директори и твърде много сондажни платформи, които търсят ограничен набор от наличен капитал.

Решението е просто: повече сливания и придобивания.

Разбира се, индустрията днес е много по-тънка, отколкото беше преди. Ако посещавате индустриални събития, на които хората все още си разменят визитки – вместо да сдвояват iPhone – и ги пазите, просто ги разгледайте, за да видите колко много се е променило след пандемията.

Направих го преди няколко седмици, докато организирах срещи преди индустриална конференция в Хюстън. Резултатът беше пътуване във времето: Anadarko Petroleum, сред първите, които си тръгнаха; Whiting Petroleum, придобита и преименувана; Endeavour Energy Resources, напът да изчезне; Cimarex Energy, погълната; Concho Resources, отдавна изчезнала; Encana Corp., ребрандирана. Списъкът е дълъг.

И все пак, ако собственият ми архив служи за някаква справка, остава много място за нов кръг на консолидация. Малцина извън индустрията ги познават, но в САЩ има много независими компании за проучване и производство (E&P). Сегментът, върху който трябва да се съсредоточите, са публично регистрирани фирми с пазарна стойност под $25 милиарда – но над $1 милиард.

Без конкретен ред, групата включва компании като EQT Corp., Coterra Energy Inc., Marathon Oil Corp., Ovintiv Inc., Permian Resources Corp., Matador Resources Co., APA Corp. и Civitas Resources Inc. Те не са известни имена, но за M&A банкери и адвокати, с които говоря, всички те са кандидати за консолидация. Почти е сигурно, че до края на годината някои от горните имена ще са купили някой друг или ще да бъдат придобити.

По-голямото не винаги е по-добро, но тъй като обикновените инвеститори от Уолстрийт до голяма степен игнорират петролни компании под 25 милиарда долара пазарна стойност, бордовете на директорите задължително трябва да дадат приоритет на размера. Някои компании могат да постигнат ръст на печалбата на акция чрез изкупуване на собствените си акции. Но не всеки има този лукс. Ето защо са необходими повече сливания и придобивания и те вече идват: от началото на годината северноамериканските петролни и газови компании вече са обявили сделки за почти 50 милиарда долара. Ако се поддържа с подобно темпо през цялата година, то почти ще достигне рекордната активност от 2023 г.

В повечето случаи или малки и средни фирми за E&P се обединяват помежду си, или биха били плячка за по-големи компании - ConocoPhillips, Devon Energy Corp. и EOG Resources Inc., трима потенциални купувачи през 2024 г., ако вярвате на бърборенето между банкери и адвокати.

Досега консолидацията на индустрията следва две основни тенденции. В първата, големи компании с операции в цялата страна закупиха по-малки, както прави Occidental Petroleum Corp. от 2019 г. насам. Втората включваше по-малки компании за добив, закупуващи или сливащи се с партньори в същия регион, в който оперират, създавайки местни шампиони – помислете за сделките на Diamondback Energy Inc., консолидиращи Пермския басейн на Тексас и Ню Мексико, и тези на Chord Energy Corp., сега шампион на басейна Бакен в Северна Дакота.

За тази година и 2025 г. можем да видим сделки в множество басейни. Докато компаниите с диверсифицирани географски портфейли обикновено имат по-трудно време да продадат своята визия, на екипите за E&P може да се наложи да го направят от необходимост: Без сключване на сделки, обхващащи множество басейни, компаниите може да се борят да растат по-нататък, тъй като някои от тях достигат границите на сегашните си географии. Колкото и инвеститорите да обичат историята за местни лидери, има полза да не държите всичките си яйца в една кошница.

Двете по-големи пречки за следващата фаза на консолидация са политика и цени.

Първо, политиката. Федералната търговска комисия на САЩ вече разглежда последния кръг от петролни сделки за сливания и придобивания, а демократите във Вашингтон призовават за антитръстови разследвания. „Тези сделки вероятно ще навредят на конкуренцията, рискувайки повишаване на потребителските цени и намаляване на производството в Съединените щати“, пише група сенатори в писмо от ноември до Лина Хан, ръководител на FTC. Колкото и да са заблудени, призивите вероятно ще станат по-силни с наближаването на изборите. В крайна сметка е малко вероятно FTC да блокира сделките, но може да забави сключването на сделки, като поиска повече документи.

Така че политиката по-скоро би забавила, отколкото провалила сделките. Цената обаче може да се окаже по-скоро пречка.

Индустрията се консолидира през последното десетилетие отчасти благодарение на стабилните цени на петрола, с изключение на скока през 2021-22 г., когато Русия нахлу в Украйна. Когато цените на петрола останат ниски, спредът между продавачите и купувачите на компаниите се стеснява. Обратното е вярно, когато цените скочат. Повишете цените на петрола до 100 долара за барел и сделките стават по-сложни. По този начин американският петролен сегмент ще види повече сливания и придобивания през 2024 г., но дали дейността ще се доближи до миналата година може да зависи от сили извън неговия контрол.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.