UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Payhawk: Водим преговори за придобиване с компании от цял свят

Христо Борисов, съосновател на Payhawk, „UpDate”, 30.03.2024 г.

20:00 | 31 март 2024
Обновен: 11:08 | 4 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Първият български еднорог – стартъпът Payhawk, води преговори за стратегическо придобиване на други компании и е в напреднал етап на разговори с такива. Това разкри в предаването „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria съоснователят и главен изпълнителен директор на Payhawk Христо Борисов.

„В напреднал етап сме с много компании. Това е съвсем нормална част от бизнеса, но нямаме абсолютно никакви гаранции, че ще приключим сделка, и няма нещо конкретно, което бихме могли да споделим на този етап“, коментира той. „„В момента, в който се стигне до подписване, етапът е различен“.

Той не разкри кои са компаниите и посочи, че става дума за фирми „от цял свят“. На този етап Payhawk не планира откриване на нов офис, отвъд осемте, с които вече разполага.

„Тъй като имаше доста голям поток от големи инвестиции, които се случиха през 2020-2021 г. и се създадоха доста компании, се достигна до етап, в който не всяка от тях ще успее и ще може да развие продукта си. Това ни позволява да гледаме все повече за стратегически придобивания. Така че, ако имаме нов офис, той би бил свързан с компания, която придобиваме, която, разбира се, идва със свой екип и свой офис“.

Същевременно стартъпът планира да наеме около 60 души в България през 2024 г., а в глобален мащаб търси общо 100. У нас Payhawk ще набира предимно програмисти и кадри за отдела си по продажби, уточни Борисов.

По думите му 2023 г. е била успешна за компанията, но експоненциалният ръст на бизнеса е довел и до някои болки на растежа.

„Приключваме оценката си за миналата година с доста добри резултати. Имаме около 90% растеж на годишна база на т.нар. регулярни абонаменти – основното нещо, което ни носи приходи в бизнеса“, коментира Борисов.

Какви трудности изпитва Payhawk и какви са плановете на компанията за 2024 г. вижте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.