Защо кандидатурата на Доналд Тръмп е тест за конституцията на САЩ

Може ли Тръмп да се самопомилва, да бъде изпратен в затвора докато е президент или да стане президент от затвора

07:57 | 7 февруари 2024
Автор: Грегъри Корте
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Както никой друг преди него, Доналд Тръмп е едновременно бивш президент, водещ кандидат, който отново ще бъде номиниран за президент, и обвиняем за извършване на престъпления. Срещу него са повдигнати 91 обвинения за престъпления по четири отделни дела за поведение преди, по време на и след президентството му, включително заговор за измама спрямо САЩ в усилията му да опровергае загубата си на изборите през 2020 г., неправилно боравене с класифицирани документи и фалшифициране на бизнес документи, с цел да се прикрият пари за подкуп за актриса от филми за възрастни. Тази безпрецедентна ситуация повдига въпроси, които преди това щяха да бъдат неправдоподобни хипотези в юридическия факултет. Това са някои от тях.

1. Има ли Тръмп имунитет срещу съдебно преследване като бивш президент?
Тръмп твърди, че усилията му да отмени поражението си от Джо Байдън - предмет на две от четирите наказателни дела срещу него - са били официални действия и поради това е имунизиран срещу наказателно преследване. Правният му екип отбелязва, че през 2021 г. Сенатът не успя да постигне мнозинството от две трети от гласовете, необходими за осъждането му по обвинение в импийчмънт, свързано със същото поведение. Искането на Тръмп за имунитет беше отхвърлено на 1 декември от американски окръжен съдия, който предположи, че той търси "божественото право на кралете да избегне наказателната отговорност, която се носи от неговите съграждани". Това решение беше потвърдено с единодушно решение на състав от трима съдии от апелативния съд на 6 февруари. "За целите на това наказателно дело бившият президент Тръмп се превърна в гражданина Тръмп, с всички защитни механизми на всеки друг обвиняем", заяви съдебният състав. "Но всеки изпълнителен имунитет, който може да го е защитавал, докато е бил президент, вече не го защитава срещу това наказателно преследване". Тръмп сигнализира, че ако е необходимо, ще отнесе борбата си до Върховния съд. Този съд в миналото е постановявал, че президентите имат право на широка защита за действия, които са предприели в рамките на "външния периметър" на служебните си задължения. Но това се отнасяше до имунитета срещу граждански искове. Тръмп е първият бивш президент, срещу когото са повдигнати федерални обвинения, така че претенциите за имунитет срещу наказателно преследване са неизследвана територия.

2. Има ли право човек, осъден за престъпление, да изпълнява функциите на президент?
Най-общо казано, да. Конституцията на САЩ гласи, че президентът трябва да е на възраст най-малко 35 години, да е роден като гражданин и да пребивава 14 години в САЩ; чистото съдебно досие не е изискване за заемане на длъжността. 14-ата поправка на Конституцията, приета след Гражданската война и малко обсъждана в продължение на десетилетия, не позволява заемането на публична длъжност на всеки, който е "участвал във въстание или бунт" срещу САЩ. Тръмп не е обвинен в бунт или въстание. Въпреки това много американци твърдят, че тези термини се отнасят за случилото се на 6 януари 2021 г., когато ожесточена тълпа в подкрепа на Тръмп нападна Капитолия на САЩ, докато Конгресът удостоверяваше резултатите от изборите през 2020 г. Нападението последва митинг, на който Тръмп повтори неверните си твърдения, че изборите са му били откраднати с измама.

3. 14-ата поправка ли прави Тръмп неправоспособен да изпълнява отново длъжността си?
Този въпрос сега е поставен пред Върховния съд на САЩ. Два щата, Колорадо и Мейн, заявиха, че няма да допуснат името на Тръмп до президентските бюлетини въз основа на клаузата за въстание, съдържаща се в 14-ата поправка. Съдилища или изборни служители в поне четири други щата са се произнесли в полза на Тръмп. Тръмп поиска от Върховния съд да отмени решението на Колорадо и съдът се съгласи да разгледа делото, като насрочи разискванията за 8 февруари.  

4. Може ли Тръмп като президент да помилва себе си?
Не и ако бъде осъден по щатски обвинения като тези, пред които е изправен в Ню Йорк и Джорджия. Това е така, защото конституционното правомощие на президента да "помилва и помилва за престъпления срещу Съединените щати" се отнася само за федерални престъпления. Що се отнася до десетките обвинения, които са му повдигнати в рамките на две федерални наказателни производства, юристите не са единодушни дали президентът може да се самопомилва. Някои от тях посочват съвета, даден от Службата за правни консултации към Министерството на правосъдието на президента Ричард Никсън през 1974 г. във връзка със скандала "Уотъргейт": "Съгласно основното правило, че никой не може да бъде съдия по собственото си дело, президентът не може да помилва сам себе си."

5. Може ли Тръмп, докато е президент, да бъде изпратен в затвора?
Това също не е ясно. Съществува аргумент, че отговорностите на президента ще надделеят над императива да изтърпи присъда в затвора. "От конституционна гледна точка бихте имали доста добър аргумент, че ще трябва да го пуснете на свобода, докато е президент", казва Брайън Калт, професор по право в Мичиганския държавен университет, чиято книга от 2012 г. "Конституционни клифангери: Правният наръчник за президенти и техните врагове", предвижда някои от настоящите въпроси около Тръмп.

6. Може ли Тръмп да стане президент от затвора?
Логистичните пречки и пречките за сигурността, които представлява един президент зад решетките, предизвикват недоумение. Ако се стигне дотам, 15-те ръководители на ведомства, които съставляват президентския кабинет, биха могли да обявят президента за "неспособен да изпълнява правомощията и задълженията си" съгласно условията на 25-ата поправка на Конституцията и временно да възложат правомощията на вицепрезидента. Но, както пише Калт, тази поправка се разглежда като приложима само ако президентът е "напълно недееспособен", например поради инсулт или тежка деменция.

7. Ако бъде избран, може ли Тръмп да бъде отстранен чрез (пореден) импийчмънт?
В случай че Тръмп отново спечели президентския пост, законодателите биха могли отново да се опитат да наложат отстраняването му, като твърдят, че поведението му, свързано с 6 януари, отговаря на конституционния стандарт за "тежки престъпления и нарушения". Защитниците на Тръмп със сигурност ще твърдят, че предишната му оправдателна присъда е решила този въпрос. Всеки нов импийчмънт, одобрен от Камарата на представителите, както и предишният, ще се изправи пред тежка битка за постигане на необходимото мнозинство в Сената, за да бъде отстранен президентът от длъжност.