През 2024 г. съдбата на LVMH и лукса ще се преобърне

За LVMH и други акции на компании, произвеждащи луксозни стоки, 2024 г. се очертава да бъде обратното на 2023 г.

17:30 | 17 декември 2023
Автор: Жулиен Понтус, Кит Рийс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За разлика от тази година, когато повторното отваряне на пазара в Китай подхрани търсенето на скъпи дамски чанти и бижута, а след това стремежът към разкош се изчерпа, инвеститорите очакват 2024 г. да започне със слаби темпове, а през втората половина да се оживи. По думите на анализаторите от BNP Paribas следващата година вероятно ще бъде "игра на две половини" за акциите на луксозни компании като Richemont и Kering SA, собственик на Gucci.

В момента бурното начало на 2023 г., което за кратко изтласка LVMH над 500 млрд. долара пазарна стойност, е далечен спомен. Настроенията се влошават от редица икономически данни, които сочат, че възстановяването в Китай затихва, като в момента потребителите в Китай представляват около една четвърт от световния пазар на луксозни стоки, оценяван на 362 млрд. евро (397 млрд. долара), а до 2030 г. - потенциално 40%. 

Повишаването на търсенето от страна на китайските купувачи ще бъде от ключово значение за потвърждаване на очакванията за по-добро второ полугодие.

"Да, в момента е нестабилно, каза Флавио Середа, инвестиционен мениджър в GAM UK Ltd. "Докато стигнем до Великден, бих се изненадал, ако нямаме признаци, че това започва да се обръща".


Бернар Арно, милиардер и председател на LVMH.

Инерцията на луксозните стоки по време на пандемията повиши трайната им привлекателност, като предизвика сравнения с доминацията на технологичните акции в САЩ. Ключов фактор за привличане е фактът, че емблематичните марки се радват на ценова мощ, която обикновено изпреварва инфлацията и защитава маржовете им на печалба.

Купувачите не могат да намерят достатъчно от желаните чанти на Hermès International, например, с цени, които могат да достигнат от около 8000 долара до десетки хиляди долари. Акциите на компанията не показват слабостта на колегите си, като през изминалата седмица се повишиха до рекордни нива.

И все пак, след като LVMH и Richemont все още са с повече от 15% под своя връх от 2023 г., някои инвеститори смятат, че има възможност да натрупат акции.

"Не бяхме склонни да инвестираме, когато оценката беше на върха по-рано тази година", каза Рафаел Туин, ръководител на стратегиите на капиталовите пазари в Tikehau Capital. "Предвид отдръпването на пазара, започваме да се пренасочваме към сектора."

Все пак се очертава едно нелицеприятно първо тримесечие, след като покупките на китайските потребители достигнаха връх през сравнимия период на тази година, според Крис Гао, анализатор в CLSA Ltd.


Европейските акции на луксозни стоки се отдръпват, след като достигнаха рекорд

Тези сравнения ще намалеят през втората половина на 2024 г., казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Дебора Айткен. Настроенията ще бъдат подпомогнати от ръста в туризма и повишаването на търсенето от страна на китайските потребители, което ще доведе до увеличаване на разходите над базата на приходите за 2019 г. и до увеличаване на техния дял на световния пазар до 25%, каза тя.

От друга страна, купувачите, които подкрепиха лукса по време на суперцикъла, може да не се върнат, като вместо това се насочат към преживяванията, предупреждава главният изпълнителен директор на Telsey Advisory Group Дана Телси.

Брокерите също гледат по-трезво на сектора поради перспективата за по-слабо търсене и несигурните икономически перспективи.

JPMorgan и Morgan Stanley неотдавна понижиха рейтинга на LVMH до неутрална позиция, а HSBC зачеркна всички целеви цени на акциите си за сектора, заявявайки, че индустрията не е устойчива на рецесия.

Все пак луксозните компании обикновено са много по-устойчиви от други потребителски категории поради силата на техните марки, каза Цереда от GAM. 

"В краткосрочен план не виждам тези импулсни инвеститори да се върнат, тъй като липсват катализатори", каза портфолио мениджърът на BNP Paribas Asset Management Оливие Рудигоз. "За дългосрочните инвеститори обаче смятаме, че това е индустрия, която е много добре позиционирана, особено по отношение на нарастващата средна класа в Китай и други развиващи се страни."