"Хамас" току-що срина сделката на САЩ за преустройство на Близкия изток

"Хамас" не харесва американска сделка със саудитците и израелците и реши да подпали всичко

11:03 | 8 октомври 2023
Обновен: 15:36 | 10 октомври 2023
Автор: Андреас Клут
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Оказва се, че "Хамас" има право на вето в дипломацията и голямата стратегия на САЩ, Саудитска Арабия и Израел. Тези три страни се приближиха - донякъде тихо и по настояване на Белия дом - към тристранна сделка, която може да промени геополитиката в региона и извън него. Но тяхното споразумение щеше да остави палестинците да се оправят сами. Така "Хамас", най-войнствената група, представляваща палестинците, реши да взриви всичко.

В най-буквалния смисъл. През уикенда "Хамас" изстреля хиляди ракети от ивицата Газа в Израел, убивайки стотици израелци и оставяйки части от Ашкелон и други градове да изглеждат като Украйна след руски ракетен обстрел. Едновременно с това бойци на "Хамас" проникнаха в Израел по суша, море и въздух, като взеха израелци за заложници в собствените им домове.

„Ние сме във война“, отговори израелският премиер Бенямин Нетаняху, докато израелската армия атакува ивицата Газа като отмъщение. Нито Биби, нито неговите крайнодесни коалиционни партньори някога са се нуждаели от увещаване, за да налагат все по-твърди репресии срещу палестинците - или да изграждат нови израелски селища на палестинска земя на Западния бряг. Сега обаче ултранационалистическото правителство на Нетаняху има повода за война, от който се нуждае, за да направи почти всичко, което поиска.

В обратната логика на този регион това също прокарва интересите на "Хамас". Палестинците не бяха доволни от бавното сближаване между техните предполагаеми защитници в земята на Мека и Медина, саудитците и израелците, ръководени от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Саудитците никога не са признавали Израел като нация и винаги са били официално на страната на палестинците. В същото време престолонаследникът Мохамед бин Салман, де факто лидерът, желае да препозиционира Саудитска Арабия в глобалната политика. Той вижда най-големите си регионални врагове в Иран, а не в Израел. И за да намери партньори, той може да приеме оферти или от Китай, или от САЩ, докато Пекин и Вашингрон се борят за глобално превъзходство.

Така че MBS, както е известен престолонаследникът, беше отворен за смел план от администрацията на Байдън. Саудитците биха сключили официален и истински мир с Израел в замяна на американски гаранции за сигурност и помощ с граждански ядрени технологии. Израел щеше да премести още една арабска държава, и то най-важната от всички, от колоната на враговете в графата на партньорите. В замяна щеше обещае да се отнася по-добре към палестинците, без да уточнява точно как.

Междувременно САЩ щяха да избутат Китай от региона и ще изградят началото на съюз, който също би могъл да държи под контрол Иран. Едновременно с това Вашингтон можеше да използва този нов лост за размразяване на отношенията с Техеран.

Най-слабите звена в тази схема бяха израелското правителство и палестинците. Коалиционните партньори на Нетаняху не вярват в решение с две държави за израелци и палестинци и биха предпочели да погълнат целия Западен бряг, дори за сметка на превръщането му на практика в държава на апартейда. Междувременно палестинците знаеха, че техните интереси не са особено важни дори в Рияд. Погледнато от Ивицата Газа или Западния бряг, нещата изглеждаха на път да се влошат.

Така "Хамас" запали фитилите, от които регионът има толкова безкраен запас. Крехкото прекратяване на огъня между израелци и палестинци вече е отменено, спиралите на омразата и нещастието се завъртат отново и натискът върху саудитците и другите да симпатизират на своите събратя араби ще спре всяко по-нататъшно затопляне с Израел.

Само миналия месец министър на туризма стана първият израелски член на кабинета, който някога е направил публично посещение в Саудитска Арабия, когато присъства на конференция в Рияд. Това беше една от многото малки стъпки, предназначени да доведат до по-голямата сделка, както се предвиждаше във Вашингтон. Сега този жест вече изглежда принадлежи към друга епоха.

САЩ нямат друг избор, освен да призоват всички замесени да се сдържат - естествено "Хамас", но също и Биби, MBS и останалите. Междувременно голямата стратегия на Байдън в Близкия изток най-малкото пострада, ако вече не се счита за напълно мъртва.

Белият дом вече се бореше да задържи Конгреса в подкрепа на Украйна, докато републиканците в Камарата на представителите се обръщат един срещу друг. Същите тези сега ще обвинят Байдън, че е мек към Иран, колеблив към Израел и нестабилен в Близкия изток. "Хамас" не просто изстреля ракети в Израел; също така изпраща снаряди чак до Вашингтон и отвъд него.

Андреас Клут е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ американската дипломация, национална сигурност и геополитика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.