В борбата за надмощие между Twitter и Threads има вероятност и двете да залязат

В рамките на пет дни след пускането на Threads от Meta Platforms Inc. на 5 юли, приложението събра 100 милиона потребители, изпреварвайки ChatGPT.

20:20 | 19 юли 2023
Преводач: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Последваха множество развълнувани коментари, в които се питаше дали Twitter ще бъде оставен в историята. Но има голяма вероятност и двете услуги да загубят значение с течение на времето, поради непостоянния подход на техните главни изпълнителни директори.

Първите отзиви за Threads не изглеждат добре. Приложението беше наречено скучно поради тежката си модерация на съдържание, която забранява непристойните коментари, подигравките и политическите дискусии, които от години изпълват Twitter. Освен това голяма част от 100-те милиона регистрирани потребители на Threads не публикуват много в платформата. Ако това продължи, Threads може да се превърне в най-скорошния провал на основателя на Meta Марк Зукърбърг. Една от причините, посочени от New York Times, е, че пазарът на социалните медии е непоследователен.

Истинският проблем на Meta обаче е, че това се отнася и за самия Зукърбърг.

Да вземем за пример последната му фитнес мания. Напоследък Зукърбърг публикува свои снимки, на които се вижда как печели медали по джиу-джицу и позира със звезди от смесените бойни изкуства. Но преди година голямото му хоби беше карането на подводни криле, а преди това - пробягването на стотици километри. Няма нищо лошо в това човек да сменя хобитата си от време на време, но визията на Зукърбърг за Мета следва зигзагообразното развитие на неговите забавления, като през 2021 г. се насочва към виртуалната реалност, а през 2023 г. се връща към социалните медии с Threads.

Стремежът на Зукърбърг да преследва следващия ''лъскав обект'' не е толкова различен от този на Илон Мъск. Благословията: Зукърбърг е започнал като страничен проект в Харвард, когато вместо да учи за дипломата си, до късно през нощта се е занимавал с компютърния код, който ще се превърне в най-голямата социална мрежа в света. Проклятието: ангажираността на най-големия източник на пари на Meta, Facebook, бавно намалява, тъй като вниманието на техния собственик се пренасочва между различни начинания, като например изграждането на глобална криптовалута (голямо усилие, което в крайна сметка загива) или убеждаването на всички да скочат в метавселената.

През 2019 г. той възприе по-разумен подход към годишната си цел: решаване на проблемите със зловредните практики във Facebook. Но през 2020 г. той се отказа. Годишните цели спряха и Зукърбърг заяви, че е "време да направим нещо различно". Коронавирусът го удари и той се оттегли в своя комплекс на Хаваите. До началото на 2022 г. той се справяше с ужасния удар върху репутацията, нанесен от разобличаващите твърдения на информатор за широко разпространени социални вреди, както и с промяната на условията за поверителност на телефоните iPhone, която щеше да струва на Facebook милиарди долари под формата на пропуснати приходи, и с предстоящото антитръстово дело, което заплашваше да разбие компанията му.

Следва друг страничен проект, най-големият досега: изграждане на платформа за виртуална реалност. Зукърбърг се впусна с ентусиазъм, публикувайки видеоклипове, в които носи високотехнологични слушалки или изпробва тактилни ръкавици и невронни интерфейси - неща от научната фантастика. Той промени името на компанията, като ѝ даде футуристичната нова насока на метавселената - виртуален свят, в който хората могат да взаимодействат помежду си като триизмерни аватари.

Когато водещият на подкасти Джо Роугън попита Зукърбърг защо е избрал да навлезе в метавселената, той не отговори. След това каза, че да се събуждаш всяка сутрин като главен изпълнителен директор на Facebook е като да получиш "удар в стомаха".

Тъй като новото развлечение започна да прилича повече на бягство, хъсът на Зукърбърг се оказа несподелен. Много потребители и предприятия все още не искат да купуват скъпите слушалки на Meta. Технологичната преса не одобрява усилията му. Метавселената струва повече от $10 млрд. и не дава признаци, че ще набере последователи. Най-добрият залог на милиардерът е, че Apple Inc. ще помогне за активизиране на пространството и ще предизвика по-голям интерес към използването на виртуална реалност със своя шлем VisionPro.

Има ли по-належащи проблеми, върху които Зукърбърг трябва да поддържа фокуса си? Разбира се. Но благодарение на контрола му върху правата на глас в компанията никой, дори бордът на Meta, не може да го свали от поста му на главен изпълнителен директор и председател, нито да направи нещо по отношение на непредсказуемото му управление.

Историята може би ще погледне назад към големите отклонения на Зукърбърг като към симптоматични за едно поколение технологични магнати, които, подобно на Мъск, често се отклоняват от курса, привличани от нови иновации и обещаващи визии. Би било добре, ако той се върне към целта си от 2019 г. да направи Facebook по-безопасно и по-примамливо място за общуване и правене на бизнес, вместо да започва нови големи проекти като Threads. В крайна сметка Facebook е неговата „златна гъска“. Вместо това той изглежда е на път да покаже как непостоянните тенденции могат да донесат безпрецедентно богатство с една страхотна идея - и множество провали през останалото време.