Руският елит започва да се съмнява в шансовете на Путин да спечели войната

Дори някои от тези, които подкрепят инвазията и искат да засилят борбата срещу Украйна, вече са обезверени относно перспективите на Русия.

19:00 | 8 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Путин на среща с работници в държавния завод Обухов в Санкт Петербург през януари. Източник: Getty Images
Путин на среща с работници в държавния завод Обухов в Санкт Петербург през януари. Източник: Getty Images

Руският елит е обхванат от все по-мрачно настроение относно перспективите за войната на президента Владимир Путин в Украйна, като дори и най-оптимистично настроените смятат, че замразяване на конфликта е най-добрият възможен изход за Кремъл в момента.

Много хора от политическия и бизнес елит са уморени от войната и искат тя да спре, въпреки че се съмняват, че Путин ще спре сраженията, твърдят седем души, запознати със ситуацията, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като въпросът е чувствителен. Въпреки че никой не е готов да разкритикува президента заради инвазията, абсолютната вяра в неговото ръководство е разклатена от нея, казват четирима от тях.

Най-благоприятната перспектива са преговорите по-късно през годината, които биха замразили конфликта и биха позволили на Путин да обяви Пирова победа за руснаците, като задържи част от завзетите украински територии, казват двама от източниците.

"Елитът е изпаднал в безизходица: те се страхуват да не станат изкупителни жертви на една безсмислена война", каза Кирил Рогов, бивш съветник на руското правителство, който напусна страната след инвазията и сега ръководи Re:Russia, базиран във Виена мозъчен тръст. "Наистина е изненадващо колко широко разпространена сред руския елит стана идеята за вероятността Путин да не спечели тази война."

Нарастващото отчаяние вероятно ще засили взаимните обвинения за отговорността за неуспешната инвазия, която вече разпали горчиви обществени разделения между националистическите хардлайнери и руското министерство на отбраната. След като Кремъл е изправен пред украинска контраофанзива, подкрепена с милиарди оръжия от САЩ и Европа, очакванията на руските официални лица за значителен напредък на бойното поле след зимата, през която силите на Москва постигнаха малък напредък и понесоха огромни загуби, са малки.

Катастрофалната експлозия в гигантската язовирна стена в Украйна, за което правителството в Киев обвини Русия, допълнително усложни конфликта, тъй като наводненията обхванаха части от зоната на военните действия. Русия отрече да носи отговорност.

Местен жител се придвижва с лодка по време на евакуация от наводнен район в Херсон, Украйна, на 7 юни. Снимка: Алексей Филипов/AFP/Getty Images

Нападенията на територията на Русия, включително най-мащабните удари с безпилотни самолети по Москва миналата седмица от началото на войната, засилват чувството за несигурност. Сраженията се разпространиха и в Белгородската област, граничеща с Украйна, което поставя под въпрос имиджа на Путин като гарант за сигурността на Русия.

Дори някои от тези, които подкрепят инвазията и искат да засилят борбата срещу Украйна, се обезсърчиха относно перспективите на Русия във войната, която трябваше да приключи в рамките на няколко дни, а сега продължава вече 16-и месец. Националистите, водени от Евгений Пригожин, основател на наемническата групировка "Вагнер", се нахвърлят срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на руската армия Валерий Герасимов за военни провали, като настояват за пълна мобилизация и военно положение, за да се предотврати потенциално катастрофално поражение.

"Бяха допуснати твърде много големи грешки", заяви Сергей Марков, политически консултант с близки връзки с Кремъл. "Преди време имаше очаквания, че Русия ще поеме контрола над по-голямата част от Украйна, но тези очаквания не се оправдаха."

Путин и неговите висши служители настояват, че Русия ще спечели, дори и вече да не е много ясно какво би представлявало победа, след като армията ѝ не успя да превземе Киев в началото на войната. Няма никакви признаци за оспорване на лидерството му от страна на неговото обкръжение.

Евакуирани получават помощ в Белгород, Русия, на 3 юни.Снимка: Олга Малтисева/AFP/Getty Images

Според четирима от лицата, запознати със ситуацията, повечето в елита държат главата си наведена и продължават работата си, убедени, че не могат да повлияят на събитията. Путин не дава признаци, че иска да сложи край на войната, казват петима от източниците.

Държавните медии обясняват повтарящите се обрати с това, че Русия води прокси война в Украйна срещу САЩ и техните съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор, въпреки че именно Путин инициира непровокираната инвазия през февруари 2022 г.

Кремъл наложи най-строгите репресии от десетилетия насам, като започна да наказва дори леки прояви на несъгласие със затвор. Руската средна класа, която през последното десетилетие беше формирала основата на подкрепата за опозицията срещу управлението на Путин в големите градове, беше притисната в мълчание или напусна страната като част от най-голямата вълна на емиграция от 90-те години насам след разпадането на Съветския съюз.

Засега проучванията показват, че повечето обикновени руснаци продължават да подкрепят Путин, който смесва носталгията по съветската епоха с имперското минало на Русия, за да твърди, че защитава интересите на страната и си връща исторически земи, като анексира области в Източна и Южна Украйна.

Все пак опасенията може би отново се засилват, след като се повишиха миналата есен, когато Путин обяви мобилизация на 300 000 резервисти. Проучване на социологическата компания FOM, проведено от 19 до 21 май сред 1500 руснаци, показа, че 53% от тях смятат, че семейството и приятелите им са в неспокойно настроение, което е скок с 11 процентни пункта от април и най-високата стойност от близо четири месеца.

Миналата седмица Пригожин обиколи руските градове, предупреждавайки за "трудна" война, която може да продължи с години, като се застъпи за военно положение и пълна мобилизация. В интервю миналия месец той заяви, че Русия рискува да избухне революция, подобна на тази през 1917 г., заради разделението между елита на Кремъл и обикновените руснаци, чиито деца "се връщат в цинкови ковчези" от Украйна.

Управляващата партия "Единна Русия" започна разследване, след като високопоставен депутат от Държавната дума Константин Затулин заяви на форум, че инвазията не е постигнала нито една от обявените си цели, съобщи "Ведомости" в понеделник. "Да се измъкнем по някакъв начин от това", каза Затулин.

Константин Малофеев, руски православен националист, поддръжник на Путин, иска Русия да продължи да воюва, защото "украинската държава трябва да престане да съществува". Той отхвърля всякакви разговори за прекратяване на войната, въпреки че според него много хора от управляващия елит, включително "огромен брой" бизнесмени, биха подкрепили неотдавнашната мирна инициатива на Китай, която предвижда примирие.

"Те казват, че подкрепят специалната военна операция, но в действителност са против нея", каза Малофеев, мултимилионер, който спонсорира и доброволчески отряд, воюващ в Украйна. "След шест месеца ще имаме явно превъзходство в производството на боеприпаси и снаряди и ще сме готови да преминем в атака."

Украински войник проверява пушката си в бомбоубежище в Бахмут. Снимка: Анатолий Степанов/AFP/Getty Images

Със сигурност Русия все още разполага с огромни ресурси за борба. Нейните войски са се окопали на фронтовата линия в Източна и Южна Украйна, а украинската противовъздушна отбрана е заета с руските ракети и дронове, които обстрелват страната през последния месец.

Украйна изключва решение на конфликта, при което Русия да окупира някоя от нейните територии, тъй като започва да разгръща контранастъпление, което се подготвя от месеци. 

"Време е да си върнем това, което е наше", заяви украинският главнокомандващ Валерий Залужний в публикация в Телеграм на 27 май. 

Тъй като не се вижда краят на сраженията, руските официални лица и магнати-милиардери знаят, че са изправени пред потенциално дълги години на международна изолация и задълбочаваща се зависимост от Кремъл, тъй като Путин принуждава бизнеса да подкрепя военните усилия и забранява на хората около него да напускат постовете си.

Техните активи и тези на семействата им са замразени, освен това имат забрани за пътуване в рамките на санкциите на САЩ и Европа, които превърнаха руската икономика в една от най-санкционираните в света, прекъсвайки десетилетията на интеграция в световните пазари.

"Длъжностните лица се адаптираха към ситуацията, но никой не вижда светлина в края на тунела - те са песимистично настроени за бъдещето", казва Александра Прокопенко, бивш руски журналист и съветник на централната банка, която сега е нерезидентен учен в берлинския център "Карнеги - Русия - Евразия". "Най-доброто, на което се надяват, е, че Русия ще загуби без унижение".