Взривяването на язовир близо до АЕЦ е поредното военно престъпление на Путин

Приемлива цел ли са язовирните стени във войната? А атомните електроцентрали? Не е като на Владимир Путин да му пука

14:11 | 6 юни 2023
Обновен: 18:28 | 6 юни 2023
Автор: Андреас Клут
Разрушената язовирна стена в Нова Каховка. Снимка: Енергоатом
Разрушената язовирна стена в Нова Каховка. Снимка: Енергоатом

В известен смисъл това казва всичко: точно когато украинците най-накрая изглежда започват своята дългоочаквана контранастъпление срещу руските нашественици, последните изпреварват първите с друго военно престъпление. Те взривиха огромен язовир, който стои на река Днепър - украинците със сигурност обвиняват руснаците и едва ли е правдоподобно украинците да са си причинили това сами. Водата ще потопи няколко села и може би един град. Атаката вероятно ще извади от експлоатация и водноелектрическа централа. Може дори да компрометира охлаждането на Запорожката атомна електроцентрала, която е малко по-нагоре по реката.

Това честна игра ли е? Има различни начини да се отговори на този въпрос, нито един от тях не е задоволителен. Можете да започнете с вътрешната логика или нелогика на войната, дългата история на подобни тактики или международното право. Но както и да изберете да погледнете тези руски действия, те едва ли са сравними с британските усилия от 1943 г.

Тези разрушители на язовирни стени - в така наречената операция Chastise, по-късно героизирана на големия екран - водеха световна война срещу Третия райх, който беше започнал конфликта, като нахлу в голяма част от континента. Така че британците се опитаха да премахнат язовири на реки в основната индустриална зона на Германия и фабрики, които захранваха нацистката военна машина. Повече от хиляда цивилни бяха убити, а стратегическата стойност на Chastise все още се обсъжда. Морално и юридически обаче операцията може да бъде оправдана в контекста на войната и Холокоста, които се водят по това време.

Особено на места, определени от реки, като Украйна и нейния Днепър, манипулирането на наводненията винаги е било популярно като тактика. В Месопотамия (земята „между реките“), Кир Велики превзема Вавилон за една нощ, като отклонява Ефрат. Седемнадесет века по-късно монголският завоевател Хулагу използва придошлите води на Тигър за победа там. Повече от седем века по-късно, през 80-те години, иранците бомбардираха иракските язовири. Последният, който се възползва от тях, беше "Ислямска държава".

Най-опустошителната съвременна атака срещу язовир е предприета от защитаващата се страна в собствената ѝ страна. През 1938 г. китайските националисти, борещи се с японските нашественици, взривиха дигите, задържащи Жълтата река. Стотици хиляди цивилни загинаха или от удавяне, или от загуба на питейна вода и подслон. Пробивът забави японското настъпление, но не го спря.

Историята продължава, като почти всяка голяма воюваща страна използва тактиката в даден момент или друг момент - американците бомбардираха язовири в Северна Корея и Северен Виетнам, например, и отново в Сирия през 2017 г. Като оръжие водата е едновременно очевидна и плашеща.

Но дали е етично или дори законно? Както винаги, когато са намесени адвокати, този въпрос води до разочароващи блата от дребен шрифт. Най-старите отговори идват от така нареченото обичайно международно право, което произтича от установените практики между държавите, а не от писмените думи в договорите. То признава, че бомбардирането на язовири може да е приемливо (както в случая с операция Chastise, според мен), когато целите имат военно значение, стига последствията за цивилните да са „пропорционални“.

Първите международни договори, занимаващи се с атаки срещу язовири, са Допълнителните протоколи към Женевските конвенции, приети през 1977 г. Те постановяват, че „язовири, диги и атомни електроцентрали не трябва да бъдат обект на нападение, дори когато тези обекти са военни цели, ако такава атака може да причини освобождаване на опасни сили и последващи тежки загуби сред цивилното население. (Курсивът е добавен.)

Обърнете внимание на показателното съчетание на водите от наводнение и ядрената радиация в протокола. Тези два адски сценария имат много общо по това, че воюваща страна може да унищожи цел с двусмислено военно значение - язовирната стена на Днепър или атомната централа в Запорожия - и да убие, нарани и тероризира огромен брой цивилни в околността. В този смисъл язовирите и атомните електроцентрали са идеални цели за онези с най-малко скрупули.

Това означава руският президент Владимир Путин. По време на убийствената си атака срещу Украйна той заплашваше да превърне Запорожката атомна централа във втори Чернобил или дори да изстреля ядрени оръжия. Да му четеш фините точки на Женевските конвенции (под които Русия се е подписала) се чувства малко като да пееш кумбая на Саурон. Още една причина защо Украйна трябва да го победи, а Западът да помогне.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.