Санкциите свиват търговското влияние на Русия в Азия

Финансовите и икономическите санкции, които изтласкаха Русия на заден план и пренасочиха търговските потоци, създават възможности за Китай

08:00 | 7 юни 2023
Автор: Нариман Гизитдинов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борбата за икономическо влияние между Китай и Русия в Централна Азия започва да променя ситуацията и за Казахстан, който очаква източният му съсед да излезе начело, тъй като международните санкции заради нахлуването на Кремъл в Украйна променят търговията.

През трите десетилетия след разпадането на Съветския съюз Русия запази мястото си на най-голям търговски партньор на Казахстан, дори когато Китай навлезе в голяма част от региона, който се простира от Каспийско море до Манджурия.

Финансовите и икономическите санкции, които изтласкаха Русия на заден план и пренасочиха търговските потоци, създават възможности за Китай. Серик Жумангарин, заместник министър-председател на Казахстан и министър на търговията и интеграцията, заяви, че е въпрос на няколко години Китай да изпревари Русия. "Ръстът в търговията се дължи на Китай", каза той в интервю в столицата Астана. До 2030 г. Жумангарин очаква обемите с Китай да засенчат общата търговия на Казахстан с 27-те държави от Европейския съюз.

В продължение на векове Централна Азия е била входна врата за търговията на Китай с Европа и Близкия изток, а сега е в центъра на конкурентни интереси, разпростиращи се от Вашингтон до Москва и Пекин.

Миналата година китайският президент Си Дзинпин избра Казахстан и Узбекистан за първото си пътуване в чужбина след пандемията от коронавирус. САЩ и ЕС също задълбочиха контактите си. Докато държави от Италия до Австралия преосмислят връзките си с Китай, притегателната сила на втората по големина икономика в света може да се окаже трудна за устояване от държавите от Централна Азия, които включват и Туркменистан, Таджикистан и Киргизстан.

Търговията с Китай се е увеличила с около една трета през миналата година и е достигнала 24 млрд. долара за Казахстан. Тя все още изостава с около 2 млрд. долара от търговията с Русия, която през 2022 г. е прибавила малко над 6%, по данни на казахстанското Бюро за национална статистика.

Президентът Касим-Жомарт Токаев, който говори мандарин и някога е работил като дипломат в Китай, отказва да застане на страната на Русия по въпроса за инвазията, която започна само няколко седмици, след като той се нуждаеше от руски войски, за да потуши смъртоносните бунтове в началото на 2022 г.

Независимо от твърдението на Казахстан, че спазва ограниченията, наложени като наказание заради войната, той се противопоставя на водената от САЩ кампания от санкции и наблюдава ръст на търговията с Русия след нападението над Украйна през февруари 2022 г. Заедно с държави като Турция и Обединените арабски емирства, Казахстан е подложен на наблюдение от западните правителства, защото улеснява доставките на стоки с ограничен достъп.

Отвъд периметъра 
"Ние не сме в периметъра на санкциите и не ги подкрепяме, особено срещу основните ни търговски партньори", каза Жумангарин. "Ние обаче спазваме тези санкции и ще продължим да го правим. И това е чисто икономическа политика."
Най-голямата държава в света, която няма излаз на море, е най-големият световен производител на уран и водещ производител на суровини като ферохром. Транзитът е като "свеж полъх" за казахстанската минна и металургична промишленост, каза Жумангарин.

За Казахстан Русия отдавна е излаз на външния свят, който дава възможност за морски достъп и създава входна точка към много по-голям пазар благодарение на ниските търговски бариери и установените коридори за доставки. Двете страни са членове на митнически съюз и имат втората най-дълга граница в света след границата между САЩ и Канада, като по тръбопровод, свързан с руското пристанище Новоросийск, се транспортират около 80% от казахстанския петрол за износ. След инвазията сметките за Казахстан се променят.

Движението на стоки през Русия стана по-трудно и някои от санкционираните ѝ компании вече не могат да получават казахстански суровини, каза Жумангарин. И тъй като все повече руски производители се фокусират върху вътрешния пазар, те изтласкват казахстанския износ, каза той.

Китай се превръща във водещ търговски партньор на страните в Централна Азия. Източник: МВФ

Въпреки че според Жумангарин общата търговия с Русия през последното тримесечие е нараснала с 10% спрямо година по-рано, последствията от санкциите са принудили Казахстан да се адаптира, като започне да реекспортира повече стоки и да изгражда местно производство.

Тъй като възможностите за търговия с Русия се стесняват, Казахстан гледа на изток към Китай и през Каспийско море към Иран - а след това към региона на Персийския залив, Индия и други страни. "Китайската посока е приоритет", казва Жумангарин.
На срещата със Си миналия месец - по време на първата лична среща на върха на централноазиатските лидери в Китай - Токаев си постави за цел почти да удвои търговията с Китай до 40 млрд. долара до 2030 г. Китайски компании вече започнаха да сглобяват автомобили в Казахстан, който очаква скоро да го последват и други автомобилни марки като Chery, каза Жумангарин.
Междувременно Казахстан е започнал да доставя зърно за Китай, а сега води преговори за износ и на месо. В допълнение към двата съществуващи железопътни терминала, свързващи Казахстан с Китай, той изгражда още един и планира четвърта връзка, каза Жумангарин.

Китай проявява интерес и към търговския коридор, който минава през Казахстан от Югоизточна Азия до Грузия в Кавказ, който създава трамплин за достъп до европейските страни. Според Жумангарин транскаспийският транспортен маршрут ще поеме част от стоките, отклонени от Русия, както и допълнителен търговски трафик.

Транспортен възел
"Проучваме възможностите на Казахстан като транспортен и логистичен център, и то не само към Русия или Беларус", каза Жумангарин. "Има и по-привлекателни пазари. Югоизточна Азия разполага с огромен обем от стоки, които трябва да се пренесат в Европа".

Сега, когато Русия вече не е дестинация за някои казахстански продукти, тя работи за диверсификация на доставките с внос на желязна руда за Китай и води преговори за започване на свои доставки за Европа, каза Жумангарин.

Казахстан трябва да върви по ръба на бръснача, за да не попадне под сериозни санкции.

"Ако върху Казахстан бъдат наложени санкции, той просто може да не издържи на натиска", каза Жумангарин. "Казахстан няма да бъде територия, през която да се заобикалят санкциите."