Какво трябва да знаем за експлозията в стената на язовир Нова Каховка в Украйна?

Взривът заплашва да прекъсне напояването на земеделските земи в южната част на Украйна

19:00 | 6 юни 2023
Автор: Марк Чемпиън , Катерина Чурсина
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разрушаването на стената на язовир в Южна Украйна е значителна ескалация в 15-месечната инвазия на Русия. Взривът от вторник сутринта предизвика причинена от човека катастрофа, която ще усложни плановете на Киев за контраофанзивата срещу руските сили и ще затрудни официалните лица, които се борят да се справят с хуманитарната катастрофа.

Кой стои зад експлозията на язовира в Каховка?

Украйна обвини Русия, като заяви, че взривът е имал за цел да спре напредъка на Киев. Русия отрича да е отговорна за взрива и твърди, че това е саботаж от страна на Украйна.

Украйна многократно е предупреждавала, че Русия може да се опита да взриви язовира, който е един от най-стратегическите обекти във войната. Язовирът захранва охладителните системи на атомната електроцентрала в Запорожие. И двете страни се нуждаят от 5 700-мегаватовата централа от съветската епоха, за да захранват икономиките на териториите, които се надяват да задържат или да си върнат до края на войната.


Украйна обвинява Русия, че е разрушила стената на язовир Каховка

Какви са последиците от взрива на стената на язовира?

Според компанията за комунални услуги Ukrhydroenergo експлозията е разрушила водноелектрическата централа, свързана с язовира, и е спряла доставките на електроенергия за регион, който преди войната е имал население от около 3 милиона души. Град Херсон и селата на западния бряг на река Днепър са застрашени от наводнения, а украинските власти започнаха евакуация.

Взривът също заплашва да прекъсне напояването на земеделските земи в южната част на Украйна, включително полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Вероятно ще бъде засегнат и каналът, който доставя вода предимно за селскостопански нужди в региона. Длъжностните лица заявиха, че резервоарите за питейна вода са пълни на около 80%.

Какво означава това за контраофанзивата на Украйна?

След като водата започна да залива десетки селища в южната част на страната, вероятно ще бъде сложен край дори на далечната възможност за украинско настъпление през Днепър към окупираните южни райони. Това би трябвало да позволи на руските командири да съсредоточат ограничените си сили и внимание другаде, като същевременно отвлекат вниманието на Киев върху необходимостта да се справи с гражданските последици от бедствието.

С утихването на наводненията обаче картината може да се промени особено към язовира, където нивото на водата би трябвало да спадне. "Не мисля, че военното въздействие ще бъде огромно, като се има предвид, че преминаването на Днепър едва ли е било планирано като основен удар, а по-скоро като нещо допълнително" към контраофанзивата, каза Николай Белиесков, научен сътрудник в Украинският институт за стратегически изследвания. "И Украйна, и Русия вече могат да освободят някои сили, така че въпросът е само кой ще може да ги премести по-бързо на друго място."

Как реагираха пазарите?

Въпреки че посевите не са изложени на непосредствен риск, цените на пшеницата се повишиха с 3% поради евентуални опасения за доставките. От друга страна, Украйна съобщи, че тръбопровод за амоняк е бил повреден от руски обстрел в Харковска област, близо до границата между страните. Това също подхранва опасенията на пазара, тъй като Москва разглежда тръбопровода, който е бил спрян по време на войната като ключов въпрос в преговорите за запазване на доставките на зърно през Черноморския коридор.

Какво още е застрашено?

След като получи оръжия на стойност десетки милиарди долари в подкрепа на контраофанзивата си, Украйна трябва да покаже значителен успех на бойното поле това лято или да рискува да увеличи международния натиск да приеме прекратяване на огъня, което ще остави Русия да контролира обширни територии от нейната земя. Това би било от значение най-вече в случай на смяна на администрацията на САЩ през следващата година.

Украйна заяви, че нападението може да застраши и ядрената централа, която зависи от водохранилището за охлаждане на реакторите си. Непосредственият риск е бил намален, тъй като ядрените реактори на централата вече са били изключени. В по-дългосрочен план Международната агенция за атомна енергия многократно е предупреждавала за опасностите от централата в зона на военни действия, особено след като миналия месец руските сили започнаха да евакуират цивилни от района.