Google насилва късмета си - прибързва с AI в търсачката си

Настъпват несигурни времена за Google - участието в "експеримента" може да се окаже като пътуване в кола, чийто волан се проектира в движение

19:55 | 12 май 2023
Автор: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Google вече нагази дълбоко в надпреварата в областта на изкуствения интелект. Тази седмица гигантът в областта на търсенето направи множество съобщения за подобряване на основните си продукти с изкуствен интелект. В съответствие с информацията на Bloomberg, че компанията бърза да внедри генеративен изкуствен интелект в колкото се може повече услуги, на годишната си конференция за разработчици I/O компанията разкри, че нова технология за генериране на съдържание ще се появи в Gmail, Google Docs, Google Maps, Google Photos и др.

Компанията представи и най-голямата промяна в Google Search от години насам със странното име " генеративно преживяване при търсене", което по същество представлява един-единствен отговор на запитванията, генериран от изкуствен интелект, който ще бъде разположен над обичайните резултати от търсенето, включващи реклами и връзки.

Google дава ясно да се разбере едно нещо: въпреки че компанията е подложена на натиск да внимава как използва тази мощна технология, тя продължава напред, и то бързо. Но трябва да внимава да не се движи толкова скоростно, в резултат на което да подкопае позициите си както пред потребителите, така и пред рекламодателите.

Ръководителите не се притесняват да обявяват своите приоритети. Обърнете внимание на това как старши вицепрезидентът на Google Прабхакар Рагаван отговори на въпрос на Bloomberg News относно допускането на външен контрол върху нейния изкуствен интелект. Той заяви, че Google ще допринася за научната общност, но "ще гледа още по-усилено към бързото внедряване на нещата в продукта". 

Когато OpenAI стартира ChatGPT преди шест месеца, Google изглеждаше като изоставаща компания. Сега Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet Inc., компанията майка на Google, обеща да "преосмисли всички основни продукти" с помощта на генеративен изкуствен интелект. Някои наблюдатели са впечатлени. Анализаторите на Citigroup заявиха в доклад, че са си тръгнали от събитието "уверени в стратегията на Google за генеративен изкуствен интелект". (Bloomberg обяви свой собствен езиков модел за финанси, който вероятно ще се конкурира с GPT-4 на OpenAI).

От друга страна, Google изглежда по-силна в облачните услуги, където изостава от AWS на Amazon Inc. и Azure на Microsoft Corp. Компаниите могат да използват услугата Duet AI на Google, за да създават своите приложения без сериозни познания по програмиране. Потребителите на Gmail могат да получават своите имейли, изготвени от AI. Инструмент на Google за преобразуване на текст в реч, наречен Chirp, приема поръчки за Wendy's на автогарата. Тези функции биха могли да дадат на Google тласък в индустрия, която е известна с това, че е закостеняла благодарение на наследени договори с компании.

Но истинската въпросителна е свързана с планираните промени в търсачката - най-големия продукт на Google.

Когато потребителите въведат запитване, търсачката на Google скоро ще предлага отговори с изкуствен интелект, синтезирани от други текстове в мрежата. Ето пример за запитване за посещение на национален парк с деца и куче:

Отговорът е показан в горната част, а вляво са линковете към сайтовете, от които е извлечен отговорът. Но това ще изглежда съвсем различно на по-малкия екран на мобилното устройство. Потребителите ще трябва да скролват надолу, за да видят тези източници, без да се интересуват от други сайтове, които могат да бъдат полезни за тяхното търсене.

Това би трябвало да притеснява както потребителите на Google, така и клиентите, които плащат, като рекламодатели и издатели на уебсайтове. Повече от 60 % от търсенията в Google в САЩ се извършват от мобилни телефони. Това означава, че за повечето хора отговорът на изкуствения интелект на Google ще заема по-голямата част от екрана на телефона. Ще продължат ли хората да скролват наоколо, търсейки позоваванията, които да щракнат? Вероятно не.

На въпрос дали хората ще посещават тези източници, изпълнителен директор на Google заяви пред Washington Post: "Наистина, наистина смятам, че потребителите искат да знаят откъде идва информацията им."   

Не вярвам на това. Потребителите на търсачката може и да погледнат връзките, за да проверят два пъти дали изглеждат легитимни, но най-вероятно няма да кликнат върху тях. Това отнема няколко допълнителни секунди за превъртане и зареждане, което е цяла вечност онлайн. В крайна сметка има причина за шегата, че най-доброто място да скриеш труп е втората страница от резултатите от търсенето на Google. Повечето хора не си правят труда да продължат да търсят след първия списък с връзки.

"Спокойно може да се заложи на мързела", написа в Twitter Пол Греъм, светило в Силициевата долина, във вторник, ден преди съобщението на Google. Според него генеративният изкуствен интелект е "един от най-големите залози на мързела в историята".  

Греъм е прав. И цената може да бъде гняв от страна на рекламодателите, ако търсенето с изкуствен интелект на Google стане толкова добро, че потребителите да спрат да кликат върху линковете. Това може да доведе и до риск от намаляване на доверието на потребителите, ако инструментът започне да генерира твърде много грешни отговори - проблем, с който се сблъскаха ChatGPT на OpenAI, Bing на Microsoft и собственият Bard на Google. 

Това показва колко несигурни времена настъпват за Google. Ръководителите на компанията непрекъснато повтарят, че търсенето с изкуствен интелект е експериментално. Но за Google и стотици милиони потребители участието в "експеримента" може да се окаже като пътуване в кола, чийто волан се проектира в движение. Очаква ни едно безумно пътуване.