Как Google интегрира AI в търсачката, част 1

Елизабет Рейд, вицепрезидент Google Search, Google

13:30 | 12 май 2023
Обновен: 15:00 | 12 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Много вълнуващи съобщения, но мисля, че как Google интегрира изкуствения интелект в потребителското преживяване и взаимодействия в търсачката е най-интересно. Каква е голямата картина? Какво обяви Google днес за следващото поколение търсачка?

Искаме да продължим да правим търсенето по-естествено и интуитивно. Това винаги е било целта ни. Как да стане по-лесно, както когато питаш приятел за нещо. Но с цялото богатство на информацията в мрежата.

Днес говорихме как сме интегрирали генеративния изкуствен интелект в търсенето, за да получим най-добрите резултати. За да ви помогнем.

Кое е различното? Ако седна пред компютъра си и потърся къде да отида да видя китове пред бреговете на Сан Франциско, с версията с изкуствения интелект какво ще бъде по-различно за мен като потребител?

Ще видите две неща. Първо, ще видите захранван от изкуствен интелект модел, който ще събере информацията и ще помогне да се обобщи по-разбираемо. Тази информация може да е от мрежата или от най-различни източници.

Сега е по-лесно да се събере.

Второто е, че ще можете да задавате допълнителни въпроси. Хората често го правят – питат и после задават уточняващи въпроси. Но трябва да започнат отначало.

Сега просто можете да попитате, все едно говорите с обикновен човек, който знае контекста на разговора.

Google бе предпазлив с представянето на Bard на потребителите по света. Сега обявявате, че е на разположение на всички и вече няма списък на чакащи. Как давате достъп до новото поколение търсене на потребителите по света?

При търсенето сме също толкова предпазливи. Ще бъде на разположение на американски английски чрез Search Labs – нова функционалност с по-изследователски черти, по-напреднала. Ще можете в приложението на Google или на персоналния компютър да изберете малка икона горе, за да го използвате.