Как Google интегрира AI в търсачката, част 2

Елизабет Рейд, вицепрезидент Google Search, Google

14:00 | 12 май 2023
Обновен: 15:09 | 12 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Как ще се уверите, че генерирания от изкуствения интелект отговор е безопасен за потребителя?

Чудесен въпрос. С редица стъпки, за да увеличим точността, базирана на факти. Първо обучаваме моделите си да разбират каква е информацията в мрежата, която подкрепя тези факти. Ако няма сътрудничество, няма да успеем.

Просто трябва да се уверите, че фактите..

Да, само за проверка. Искаме да покажем някаква част.

Ако смятаме, че някакво определено търсене не е безопасно и е вредно, тогава няма да предоставим генериран от изкуствен интелект резултат.

Правим много внимателно обучение и оценка, за да разберем как върви. Това го правим винаги, но сега особено много внимаваме с генеративния изкуствен интелект.

Очевидно ще правим грешки и има опции за потребителите да реагират. Заложили сме го в Search Labs като експеримент и по процеса се работи.

Има ли някои области и теми, за които не искате да прилагате изкуствен интелект при подбора на резултатите? Мисля си например за доста мрачни и чувствителни области на интернет. Къде не е уместно да използвате изкуствен интелект при търсене?

За преживяването с генеративния изкуствен интелект – примерно търсите дозата на лекарство за 3-годишно дете. Ще ви дадем само уеб резултатите. Има много добри, ние не трябва да го правим.

Друг пример е ако търсите начин да се самонараните. Не би трябвало да даваме такива резултати. Вместо това ще ви дадем техники за превенция и телефони за спешна помощ.

Основният бизнес с търсачката на Google. Той е огромен. Вие сте в компанията от 2003г. Ако сега говорим за изкуствения интелект, какво се промени оттогава? Как се промени ежедневието ви? Какви технологични промени настъпиха откакто сте в тази компания?

Огромни са. Сега например приемаме за даденост да направите гласово търсене. Едно време това беше невъзможно, имаше много проблеми.

Сега можете да снимате с телефона си и да разберете името на цветето. Каква марка е чантата. Навремето не вярвахме, че това ще бъде възможно.

А сега генеративният изкуствен интелект е следващия етап от еволюцията. Невероятно е какво ни даде технологията.

Коя е пътеводната ви звезда в Google Search? Свикнали сме, че търсачката ще се промени. Но за вас, къде сте в неговата еволюция? Какво очаквате в бъдеще?

Пътеводната ни звезда е винаги помощта за хората. Как да им дадем информацията, която им трябва. С времето забелязахме, че технологията става все по-лесна и по-лесна. Хората задават повече въпроси. Те винаги го правят.

Например минавате покрай градинка и искате да знаете какви са цветята. Това беше твърде много работа едно време. Днес снимате и разбирате. Или питате.

Така че наистина има огромна необходимост от информация. Хората са много любопитни. И се интересуват.

Като правим търсенето в Google все по-лесно за хората, смятаме, че можем да им помогнем.

Последен въпрос. Използването и съзнаването, че това, което получават е или генерирано от изкуствения интелект, или генеративният интелект е участвал в процеса. Имаше много дискусии на конференцията за известяването на потребителя, че дадено изображение е свързано със съдържание, генерирано от изкуствен интелект. Как това се прилага при търсенето? Колко ясно показвате, че нещо излиза като резултат с помощта на изкуствения интелект?

В новите търсения има прозорец за генеративния изкуствен интелект, който е обозначен така. Пише, че това е експериментално и там са неговите резултати.

Освен това хората, които се опитват да го ползват го правят през Search Labs и там има допълнителна информация, за да изберете, ако решите.