Илон Мъск е готов да заложи печалбите на Tesla на мечтата за безпилотен автомобил

Колко далеч е готова да стигне Tesla, за да намали цените - и маржовете - остава загадка

18:00 | 23 април 2023
Автор: Шон О'Кейн, Крейг Трудел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Елон Мъск изостава с години от амбицията си да направи автомобилите на Tesla Inc. напълно автономни. Сега той заявява по категоричен начин, че е готов да заложи маржовете на печалба на компанията, за да го осъществи.

По време на конферентен разговор миналата седмица Мъск заяви, че Tesla има възможност да продава автомобили с "нулева печалба", а по-късно да печели огромни суми от софтуер без шофьори.

Защо това е проблем за инвеститорите? Неговите прогнози поне от 2019 г. насам, че автономните Tesla са точно зад ъгъла, не се оправдаха.

"Ние сме единствените, които произвеждат автомобили, които технически можем да продаваме на нулева печалба за момента, а след това да получим действително огромни икономии в бъдеще чрез автономия", каза Мъск на 19 април. "Не съм сигурен колко от вас ще оценят дълбочината на това, което току-що казах, но то е изключително значимо."

Предизвикателството, с което се сблъсква Мъск, превръщайки вижданията си за безпилотни автомобили в реалност, не му пречи да продължи напред с намаленията, които заплашват да предизвикат ценова война. 

Базираната в Остин, Тексас, компания е намалила цената на най-продавания си Модел Y с 29% през последните няколко месеца. Те понижиха маржовете на компанията и изплашиха инвеститорите, които се притесняват от влошаване на маржа на печалбата. 

Мечти за самоуправление
Мечтата за истински самоуправляващ се автомобил е една от тези, които оживяват автомобилната индустрия от години, а главният изпълнителен директор на Tesla е един от най-големите ѝ привърженици. Но компанията все още не е изпълнила обещанията си за бъдеще, водено от роботизирани автомобили.

Tesla предлага система, наречена "пълно самоуправление", която - противно на името си - само подпомага водачите, които носят пълна отговорност за управлението на автомобила и трябва да държат ръцете си на волана и очите си на пътя.

Компанията таксува клиентите си с 15 000 долара за допълнителната система и удържа част от тези приходи, тъй като тя не е завършен продукт. Той няма да бъде, докато функцията не оправдае името си - нещо, което според Мъск може да се случи тази година.

"Елон Мъск се потопи в кладенеца и рециклира предишни коментари относно завършването на FSD до края на годината, изпреварването на търсенето над предлагането и поскъпването на автомобилите с течение на времето, когато пълното самоуправление стане реалност", каза Джефри Осбърн, анализатор в Cowen & Co. в бележка относно коментарите на главния изпълнителен директор от 19 април. "Поставяме под въпрос всички тези предположения." 

Tesla е започнала да признава част от тези отсрочени приходи, включително 324 млн. долара през четвъртото тримесечие на миналата година - най-много досега. Но дори и с този по-голям от обичайното обем, Tesla е отчела по-малко отсрочени приходи от прогнозираните в последните отчети. Прогнозата за 2023 г. е най-ниската от почти четири години насам - 639 млн. долара.

Главният финансов директор Закари Къркхорн не каза по време на разговора за приходите за първото тримесечие колко отсрочени приходи е признала Tesla през периода, но призна, че те са изиграли роля за по-малкия марж на печалбата на компанията.

Tesla
Реалността на отсрочените приходи на Tesla срещу надеждите. Действителното признаване на приходите се доближава до очакванията

Продажби на софтуер
Сет Голдщайн от Morningstar Research интерпретира визията на Мъск за нулева печалба като "по-скоро теоретична", но в интервюто заяви, че по-широката стратегическа цел за печелене на пари от продажба на софтуерни услуги на съществуващи клиенти има смисъл.

"Елон иска да каже, че колкото по-голяма част от хората могат да се качат в [Tesla], толкова повече потенциални купувачи на софтуер ще има", казва Голдщайн. "И тогава с течение на времето това може да се превърне в много печеливш и ценен бизнес, защото е с много висок марж."

Къркхорн посочи, че Tesla не се е отказала от идеята да печели пари от автомобилите, които продава, като каза на анализаторите, че реинвестирането, финансирано от паричните средства, генерирани от продажбите на продукти, е "много важно за нас". Въпреки че през първото тримесечие паричният поток на компанията спадна до двугодишно дъно.

Другите производители на автомобили следят внимателно действията на лидера на пазара на електромобили, тъй като увеличават производството на собствените си автомобили, задвижвани с батерии. Колко далеч е готова да стигне Tesla, за да намали цените - и маржовете - остава загадка.