Рос Гербер за отчета на Tesla

Рос Гербер, директор и президент, Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management

06:30 | 21 април 2023
Обновен: 13:11 | 21 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Как инвеститорите трябва да приемат ценовата стратегия на Tesla?

Не съм голям фен на това. Мисля, че има много лостове, които можете да използвате и автопроизводителите обикновено са силно агресивни в маркетинга. Дават луди пари за маркетинг.

Предполагам, че по света 80-90% от хората карат коли на бензин. Това е пазарът, към който се насочва Tesla. Отчасти целта е да се образова пазарът. За мен предположението, че хората разбират стойностното предложение, което представя електромобилът спрямо колата на традиционно гориво е наивно. Това ме смущава.

Tesla биха могли да поддържат просто маржините и сегашната си ценова стратегия.

Те обаче продължават. Конкуренцията в момента изглежда много ожесточена. Особено в Китай. Преди малко говорихме за автосалона в Китай. Там всички се нахвърлят на лъскавите нови електромобили. Какво трябва да направи Tesla, за да влезе в играта?

Първо ми е много приятно да видя всички тези коли. Ефектът, който постигат в електрическия преход. Китай е идеалния пример какво може да се случи с малко помощ от правителството и с добра конкуренция. Сега има чудесни нови коли.

Това ще направи Tesla по-добра. Но трябва да си водят бележки и да поискат да станат по-добри. Очевидно им трябват нови модели. Model Y и Model 3 са с нас отдавна. Model S също с неговите версии.

Трябва да поработят. Има много работа, за да задържат позициите си с всички средства.

Какво искат? Да правят масови коли, в което няма нищо лошо. По-скоро да са Toyota, а не BMW или Mercedes? Това са огромни възможности. Или пък искат да са и двете? Това се отразява в имиджа и оценката им.

Точно така. Може да се каже, че ако станат масова кола, това ще има по-голяма стойност, защото пазарът е огромен – например пазарът на електромобили за 25000 долара, на суперкачествени коли, напълно автономни. Това е страхотно предложение и съм сигурен, че ще се справят наистина добре.

Но брандът ще бъде възприеман по-скоро като тойота. И ми е трудно да разбера защо. Tesla винаги е била луксозен бранд на пазара. Винаги е била привлекателна за хора с високи доходи, както за обикновените хора.

Така че ми се струва, че отстъпват от пазара. А има толкова много луксозни брандове, които го искат. А те отстъпват. Това ме озадачава, защото смятам, че биха могли да работят и на двата пазара.

И тук е значението на маркетинга. Насочването на вниманието към различните модели за различните пазари.