В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Заради срив на акциите си Tesla променя цени отново

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, 21.04.2023

15:46 | 21 април 2023
Автор: Зорница Крушарска

Tesla увеличи цените на своите автомобили Model S и Model X в САЩ, след като акциите на компанията се сринаха, тъй като резките намаления по-рано тази година се отразиха значително на рентабилността, коментира Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Стартовата цена на вариантите на премиум седаните Model S и спортните лекотоварни автомобили Model X беше повишена с 2500 долара, или с около 2-3%, според уебсайта на автомобилния производител в САЩ. Този ход върна част от съкращенията, които свиха маржовете на печалба, и идва само два дни, след като Tesla понижи цената на своя SUV Model Y и седана Model 3 за втори път този месец. Акциите на Tesla се понижиха с близо 10%  след като главният изпълнителен директор Мъск посочи, че компанията му ще продължи да намалява цените, за да стимулира търсенето. До сряда акциите бяха поскъпнали с 47% през тази година. Tesla продължава да изпреварва другите производители на автомобили по възвръщаемост на продажбите: През 2022 г. General Motors Co. отчете оперативен марж от 6,6%, а Ford Motor Co. - 4%.

Новата ракета на SpaceX, която е най-голямата и най-мощната създавана някога, бе изстреляна за първи път. Това стана в Южен Тексас, близо до границата с Мексико. Ракетата се издигна от съоръжението "Старбъс" в четвъртък на максимална височина от 39 км над Мексиканския залив. Приблизително след четири минути системата за изстрелване на Starship се взриви. На борда на Starship е нямало хора, така че инцидентът се размина без жертви. Компанията SpaceX планира да използва Starship, за да може да транспортира с нея първите туристи до Луната. Това бе вторият опит за изстрелване на Starship. Първият опит в понеделник беше отменен.

Китайските облигации са на път да изтрият печалбата си от 2023 г. заради нови притеснения на строителите. Пазарът на небанкови облигации е близо до това да изтрие печалбата си от 11% в началото на тази година, поради слабата ликвидност на частните строителни предприемачи. Вчера средните цени на облигациите достигнаха най-ниското си ниво от 3 януари насам - 72,7 цента за долар, според индекса на Блумбърг.  Днес новите понижения бяха водени от Wanda Properties Global Co, чиито облигации отбелязаха рекорден спад през тази седмица, надхвърлящ 20%. След тримесечния скок от най-ниските нива в историята, цените на високодоходните облигации в Китай са на път да отбележат трети пореден месечен спад.

Продажбите на руски оръжия за Индия спират поради опасения от американски санкции.

Индийските плащания за оръжия на стойност над 2 млрд. долара са блокирани от около година. Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия, необходими за възпиране на Пакистан и Китай. В момента Индия експлоатира повече от 250 изтребителя, седем подводници  и повече от 1200 танка, произведени в Русия - всички те са в експлоатация още десетилетие и се нуждаят от резервни части. Три от петте системи за противоракетна отбрана С-400 вече са доставени. Индийските военновъздушни сили, които зависят от руския флот , изтребители и хеликоптери, са сред най-засегнатите от прекъсването на доставките от Москва. Не е сигурно дали Русия ще може да извършва редовна поддръжка, което може да доведе до уязвимост по границите на Индия с Китай и Пакистан. Макар че администрацията на американския президент се въздържа от налагане на санкции на Индия за отношенията ѝ с Русия, тя предприе някои действия. През миналата година базирана в Мумбай нефтохимическа фирма беше добавена в списъка със санкции от Министерството на финансите на САЩ за закупуване на петролни продукти от Иран.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.