Скоро Китай може да не се нуждае от западните технологии

Последната класация на глобалните разходи за научноизследователска и развойна дейност очаквано поставя американските технологични компании начело, но китайските конкуренти се увеличават

19:20 | 10 април 2023
Автор: Джъстин Фокс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Западните страни стават все по-предпазливи относно споделянето на технологии с Китай, като САЩ и Нидерландия наскоро наложиха нови ограничения върху износа на полупроводници и оборудването, използвано за производството им. Междувременно китайските компании се издигат в списъка на най-големите разходи в света за научноизследователска и развойна дейност (R&D) - знак, че може би няма да имат нужда от тази западна технология още дълго време.

Когато за последен път съставих един от тези списъци преди пет години, производителят на мобилна инфраструктура и устройства Huawei Investment & Holding Co. беше на шесто място след Microsoft, точно както е тук, но беше единствената китайска компания в глобалния топ 25. Към него се присъединиха собственикът на TikTok ByteDance Ltd., собственикът на WeChat и гигантът в игрите Tencent Holdings Ltd. и доставчикът на електронна търговия, плащания и облачни компютри Alibaba Group Holding Ltd. Цифрата от 14,6 милиарда долара за ByteDance е за 2021 г. и идва от доклад на частната компания, споделен със служители миналата година, за която Wall Street Journal съобщи през октомври. The Information съобщи на 1 април, че ByteDance е казала на инвеститорите, че приходите са се увеличили с 30% през 2022 г., така че предполагам, че разходите за R&D за 2022 г. ще се класират още по-високо.

Всички останали числа по-горе идват от публично публикувани финансови отчети, но компаниите имат доста свобода на действие при определяне какво представляват разходите за R&D. Amazon.com Inc. дори не го отчита, вместо това включва ред в своите отчети за приходите за „технологии и съдържание“, който вероятно е предимно R&D, но е непрозрачен. През 2017 г. и 2018 г. Комисията по ценни книжа и борси на САЩ изпрати серия от писма до Amazon, притискайки я да докладва за научноизследователска и развойна дейност, както правят други компании, но се отказа, след като Amazon заяви, че „нашият бизнес модел насърчава едновременното проучване, проектиране, разработване и поддръжка на както нови, така и съществуващи продукти и услуги“ и че отделянето само на научноизследователската и развойна дейност би било трудно осъществимо и безсмислено за инвеститорите.

Възможно е друга частна компания да харчи повече за R&D от 7,5-те милиарда долара на номер 25 Bayerische Motoren Werke AG, но това е малко вероятно. Huawei е собственост на служители, но публикува годишен отчет, както и германският производител на автомобилни части Robert Bosch GmbH, собственост на фондацията и семейството, който е похарчил 6,7 милиарда долара през 2022 г., което е добро за 34-то място. (Подобно на други европейски и японски компании, фирмата би била по-високо в деноминирана в долари класация като тази, ако еврото и йената бяха по-силни.) Сред другите най-големи частни компании в света изглежда повечето не отчитат своите разходи за научноизследователска и развойна дейност, но повечето също така не се вписват в профила на фирми с големи разходи за R&D.

Този профил включва работа в областта на технологиите, фармацевтиката или автомобилното производство. Това е така от десетилетия. Броят на технологичните компании нарасна, като сравнително новодошлите Amazon, майката на Google Alphabet Inc. и компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. вече заемат първите три места, а повечето от китайските компании са нови в списъка. Но когато намерих топ 20 класация от 2004 г., съставена от Booz Allen Hamilton по данни на Bloomberg, бях поразен колко познати имена съдържа тя.

От изброените тук компании, които не са в текущите топ 25, всички с изключение на една остават в топ 50, като наследникът на Matsushita Electric - Panasonic Holdings - е на 61-во място. Комбинираните разходи за R&D на Mercedes-Benz Group AG и Stellantis NV, продуктите (с добавянето на Fiat) от разпадането на DaimlerChrysler през 2007 г., биха го поставили на 16-то място. Освен това, ако се чудите къде лидерът в полупроводниковата индустрия Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. се вписва във всичко това, той е на 41-во място в научноизследователската и развойна дейност, но четвърти в капиталовите разходи, зад Amazon, Samsung Electronics и Saudi Arabian Oil Co.

Едно нещо, което се промени от 2004 г. насам, е колко по-напред от останалите са компаниите, които харчат най-много. Като оставим настрана Amazon и неговото уникално счетоводство, текущата номер 2 Alphabet харчи повече от четири пъти повече за научноизследователска и развойна дейност от номер 20 Bristol-Myers Squibb. През 2004 г. номер 1 Microsoft похарчи по-малко от два пъти повече от номер 20 Merck.

Повечето от водещите производители на автомобили харчат подобни суми за R&D, коригирани спрямо инфлацията, както през 2004 г. Изключенията са Volkswagen AG и BMW, които харчат значително повече, и Ford Motor Co., която харчи една трета по-малко. Фармацевтичните компании обикновено харчат много повече, но най-грандиозните увеличения са в технологиите, сред които компаниите MAAAM за Microsoft Corp., Apple Inc., Amazon, Alphabet и Meta. С изключение на Apple, разходите за R&D на тези компании са насочени към изобретяването и подобряването не толкова на физически продукти, колкото на алгоритми, системи с изкуствен интелект и други подобни - което важи и за китайските партньори ByteDance, Tencent и Alibaba. В САЩ повечето от тези компании напоследък обявяват големи съкращения, но ефектът върху техните разходи за научноизследователска и развойна дейност засега е едва забележим.

За самите компании тези огромни увеличения на разходите за R&D биха могли да имат ограничена стойност. Проучване от 2020 г. на Университета на Вашингтон и Тексаския университет установи, че макар някога да е имало силна връзка между разходите за научноизследователска и развойна дейност и бъдещата рентабилност, тя е станала много по-слаба от 90-те години на миналия век. За националните и регионалните икономики доказателствата все още сочат печалба по отношение на повишаване на производителността и растеж, въпреки че е твърде рано да се знае дали това ще важи за бума на R&D през последните няколко години. Ако е така, изглежда, че САЩ и Китай са в най-добра позиция да се възползват.

Джъстин Фокс е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ бизнеса и икономиката. Бивш редакционен директор на Harvard Business Review, той е писал за Time, Fortune и American Banker.