В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Big Tech и европейските телекоми кръстосаха шпаги на Световния мобилен конгрес

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, "В развитие", 27.02.2023 г.

15:27 | 27 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Фокусът в технологичния свят се насочва към нов сблъсък – между американските технологични гиганти и европейските телекоми във връзка с това дали Big Tech трябва да споделят разходите за развитие на мрежите на Стария континент. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Кирилова се включи с коментар за предаването директно от пресцентъра на най-голямата конференция за мобилни технологии и телекомуникации в Европа, която започна в понеделник. Световният мобилен конгрес в Барселона (MWC Barcelona) събира водещи мениджъри, учени и експерти. 

"В следващата една седмица събитието ще бъде посетено от над 80 хил. души, които ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с над 2 хил. изложители от индустрията. Сред темите, които ще се обсъждат, фокусът пада върху технологиите на бъдещето. Предвидени са много срещи и панели, посветени на метавселената, добавената реалност, разгръщането на 5G мрежите и какъв ще е следващият етап от развитието им. Отправя се поглед и към 6G и технологичната надпревара там. В последните години все повече се говори и за ролята на жените в бизнеса, така че този път около 35% от говорителите тук са дами. Планирани са събития и за стартъпи, които се провеждат тук по традиция". 

Индустрията тук говори за всичко, което технологиите засягат - от производството, интеграцията на роботи в света около нас, дигиталното включване, дълбоките технологии и влиянието им в икономически план, а организаторите очакват Световният мобилен конгрес да има икономически принос 350 млн. евро в региона, като са наети временно 7400 души. Събитието ще продължи до 2 март, добави Кирилова.

След като през последните години темата за Huawei и американските санкции срещу нея вълнуваше телекомуникационния бизнес, сега фокусът се насочва към друг сблъсък – между американските технологични гиганти и европейските телекоми във връзка с това дали Big Tech трябва да споделят разходите за развитие на мрежите на Стария континент, коментира събеседничката. По думите ѝ се очаква представители на компании като Meta Platforms, Netflix и Google да настояват за отхвърляне на европейските искания за споделяне на тези разходи. 

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон миналата седмица каза, че идеята на Европа е да има “справедливо споделяне”, така че платформите на технологичните гиганти да се включат финансово в развитието на 5G мрежите и широколентовия интернет в блока, след като голяма част от трафика на данни е свързан именно с потреблението на техните услуги, припомни Елена Кирилова. Днес Бретон участва в първата голяма дискусионна сесия на Световния мобилен конгрес, на която лидерът на Telefonica Хосе Мария Алварес-Палете каза, че е “време за сътрудничество между телекомите и технологичните гиганти”. 

“Сътрудничество означава всички да допринасят със справедлив дял към тези усилия”, допълни той. 

От своя страна, Бретон защити идеята за консултации дали Big Tech трябва да инвестират милиарди долари в телекомуникационната индустрия в Европа, посочвайки, че не става дума за поставяне на интересите на големите телекоми над тези на технологичните гиганти. 

Самите консултации започнаха миналата седмица, като в тях участват играчи като Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, а от другата страна на барикадата са добре познати компании като Google, Apple, Meta, Netflix, Amazon и Microsoft. 

“За мен истинското предизвикателство е да се уверим, че до 2030 г. нашите граждани и бизнесите ни в Европа, включително в Барселона, имат достъп до бърз и сигурен интернет”, коментира Бретон. 

По-рано днес нидерландското правителство предупреди срещу налагането на “такса интернет” на технологичните компании. Така то се превърна в първото правителство в ЕС, което откровено изразява несъгласие с плана на Бретон. Според властите в Нидерландия това ще наруши правилата за неутралност на мрежата. 

Финландският гигант HMD Global, който стои зад смартфоните с марката Nokia, обяви, че планира да произвежда и тества телефони в Европа от следващата година. Идеята на компанията е да прави 5G устройства на Стария континент.

Заявката на HMD е, че ще „предложи високо ниво на сигурност чрез персонализиран софтуер и функции за сигурност“, а за целта ще работи с допълнителни партньори по ИТ сигурността.

По думите на съоснователя, председател и главен изпълнителен директор на HMD Global Жан-Франсоа Барил чрез този ход компанията ще засили позициите си като доставчик на смартфони в Европа.

Ходът е особено важен за Стария континент, който се опитва да привлече повече компании да произвеждат на негова територия, на фона на отдръпването на част от технологичните играчи от китайския пазар. Последното се дължи на факта, че пандемията показа колко уязвими са веригите на доставките, когато има зависимост само от един пазар и няма диверсификация.

Само два дни преди официалния старт на Световния мобилен конгрес в Барселона, HMD Global представи три нови смартфона, с които разширява портфолиото си от предложения в по-ниския ценови клас – Nokia G22, Nokia C32 и Nokia C22.

Nokia G22 е най-любопитният от трите модела, тъй като връща потребителите към времената, в които можеха да ремонтират сами телефоните си. Новият модел позволява лесна смяна на компоненти, без да е нужно посещение в специализиран сервиз. За целта HMD си партнира с iFixit, така че потребителите да получат на достъпни цени ръководства за ремонт, както и резервни части за подмяна на дисплей, огънат порт за зареждане или нова батерия.

В навечерието на Световния мобилен конгрес китайският технологичен гигант Xiaomi направи премиера в Барселона на флагманската серия смартфони Xiaomi 13.

Двете нови устройства – Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro вече се появиха в Китай в средата на декември, но сега компанията ги насочва и към други пазари по света.

Ключовият елемент в серията са подобрените фотографски възможности на устройствата, които се дължат на стратегическото парнтьорство на Xiaomi с Leica. Отвъд това, двата телефона работят с най-новия чипсет Snapdragon 8 Gen 2 и ползват системата Surge на Xiaomi за управление на батерията, за да гарантират максимално представяне.

Освен двата флагмана, гигантът добави към портфолиото си и по-достъпен модел – Xiaomi 13 Lite.

Що се касае до камерите на двата основни модела, Xiaomi е работила с Leica не само по хардуера, но и по софтуерните възможности на устройствата.

Говорейки за камерите, в Pro версията е заложено на 50MP ултраголям едноинчов основен сензор Sony IMX989 (най-големият, вграждан някога в смартфон), включваща OIS стабилизация. Тя е допълнена от 50MP утраширокоъгълна камера, която има автофокус за правене на макрокадри, плюс 50MP трета камера, която има три пъти оптично приближение, работи с технологията Leica Floating Lens.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.