Метавселената вече не буди еуфория

„Това, което много хора започват да осъзнават, е, че тази трансформация е по-далеч във времето“, изтъква Матю Бол

08:26 | 31 март 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Метавселената, която събра погледите в технологичния сектор преди по-малко от две години, вече не изглежда чак толкова интересна, пише Wall Street Journal.

Гигантът в развлекателната индустрия Walt Disney затвори подразделението си, което разработваше стратегии за метавселената. Междувременно Microsoft наскоро спря своята социална платформа за виртуална реалност, която закупи през 2017 г. А Марк Зукърбърг, който смени името на Facebook на Meta Platforms, за да подчертае своя ангажимент и този на компанията към метавселената, сега се фокусира повече върху изкуствения интелект (AI).

В същото време цените на виртуалните недвижими имоти в някои онлайн светове, където потребителите могат да се подвизават със своите аватари, спадат. Средната цена за земя в Decentraland се е понижила с близо 90% спрямо предходната година, изчислява WeMeta – уебсайт, който следи продажбите на земя в метавселената.

Промяната на името на Meta през октомври 2021 г. предизвика вълнение относно изживяванията, продуктите и платформите. Но слабият интерес на потребителите към метавселената, което отчасти се дължи на скъпия хардуер и неразвитите технологии, както и влошаващите се икономически условия, попречиха на изпълняването на очакванията, че метавселената ще доведе до значителни приходи в скоро време.

„Това, което много хора започват да осъзнават, е, че тази трансформация е по-далеч във времето“, изтъква Матю Бол, инвеститор в рисков капитал и автор на книга за метавселената.

Междувременно технологичните компании съкращават работни места и изоставят проекти, които не са приоритетни. Зукърбърг, който само преди 18 месеца обяви метавселената за следващата итерация на мобилния интернет, нарече 2023 г. „годината на ефективността“. Неговата компания обаче съкрати 11 хиляди служители през есента, а по-рано този месец заяви, че ще се раздели с още 10 хил. позиции и различни проекти, включително такива, с които се занимава отделът за метавселената.

„Много компании и бизнеси разбираемо смятат, че ако трябва да намалят броя на служителите или разходите като цяло, категория от такъв тип изглежда като лесна жертва“, посочва Скот Кеслър, технологичен анализатор в консултантската фирма Third Bridge Group. Инвестициите в изкуствен интелект обещават по-бърза възвръщаемост, добавя той.

„Всички тези неща, които се случват по отношение на изкуствения интелект, изглежда могат да бъдат използвани и сега“, коментира още Кеслър. По отношение на метавселената „никой не знае кога ще достигне критична маса“.

Дори в разгара на манията около метавселената, някои технологични лидери бяха по-скептично настроени към идеята. „Искам да опитам и да работя по технологии, които карат хората да вдигнат глава – които ги карат да се наслаждават на истинския свят“, коментира Дейвид Лимп, вицепрезидент „Устройства и услуги“ в Amazon.com, по време на събитие на WSJ от миналата година.

Meta вложи милиарди долари в опити да изгради метавселена, откакто промени името си. Но основното ѝ приложение Horizon Worlds не успя да привлече и задържи потребителите в рамките на първата година след смяната на името, сочат вътрешнофирмени документи, видяни от WSJ.

Продажбите на очилата за виртуална реалност Quest 2, които се ползват за достъп до Horizon Worlds и други приложения, също са спаднали през последното тримесечие.

Зукърбърг се пак не се отказва от идеята за метавселената, като сигнализира, че тя остава фокус на компанията в дългосрочен план, но след AI.

„Двете големи технологични вълни, които оформят нашата пътна карта, са AI в момента, а в дългосрочен план – метавселената“, заяви той през февруари.

По време на обявяването на финансовите резултати на компанията AI беше споменат 28 пъти. Думата „метавселена“ беше изречена само седем пъти. 
Промяната в подхода на Disney става факт след скорошната смяна на ръководството на компанията и преструктуриране на бизнеса. Главният изпълнителен директор Робърт Айгър се завърна в Disney през ноември и започна да свива разходите. През февруари компанията заяви, че планира да съкрати 7000 работни места и да свие разходите си с 5,5 млрд. долара.

Айгър наследи Боб Чапек като главен изпълнителен директор, който в началото на 2022 г. беше назначен за ръководител, който да заложи на стратегии, свързани с метавселената. По това време Чапек заяви на служителите, че целта е да се „създаде изцяло нова парадигма за това как аудиторията изживява и се ангажира с нашите истории“.

Microsoft също направи голям залог относно идеята за дигитални вселени, въпреки че имаше идеи с имплементирането на тази визия. Освен че затвори AltSpaceVR, работата на компанията по очила за добавена реалност беше изпълнена с проблеми, писа миналата година Wall Street Journal. След това компанията преструктурира екипа на HoloLens и сви бюджета му.

По-малки компании като Decentraland и Sandbox, където потребителите могат да купуват виртуални имоти и да изграждат свои собствени светове, са сред тези, които постигнат най-голям успех до този момент. Но въпреки това цените на имотите в тях спадат. Средната цена на квадратен метър в Decentraland се срина от 45 долара преди година до 5 долара сега, сочат данни на WeMeta.

Говорител на Decentraland Foundation, която съблюдава платформата, твърди, че продажбите на земя не са показателни за ръста на броя на потребителите. 
Въпреки значителния спад на ангажираността с метавселената, онлайн световете все пак остават привлекателни. Decentraland, която записа 25% понижение в броя на активните потребители от ноември до януари, тази седмица се радва на ръст заради Metaverse Fashion Week – събитие, в което участват марки като Dolce & Gabbana и Tommy Hilfiger, според DCL Metrics.

„Очевидно е, че еуфорията около метавселената отслабна. Но не трябва да бъркаме това с липсата на напредък“, коментира Бол. „Промяната не се случва толкова бързо“.